С почти пълно единодушие Адвокатският съвет към колегията в Русе застана зад колегите си в Пловдив, които призоваха за незабавните оставки на главния прокурор Иван Гешев и правосъдния министър Данаил Кирилов. Юристите гласуваха дистанционно в понеделник следобед, като всеки изпрати до централата своето становище и глас по въпроса, а резултатите показаха, че 6 от членовете подкрепят позицията на пловдивските адвокати, а 1 е предпочел да се въздържи. Към исканията за оставки още на 10 юли се присъединиха адвокатурите в Стара Загора, Благоевград, Хасково и Смолян.
Коментар около взетото решение обаче бе отказан от и.д.председател на колегията Светлин Коларов, според когото общността предпочитала да не дава изявления, а да информира за вижданията си единствено чрез сайта си.
Причината, която разпали юридическите страсти, бяха показните действия по отношение на разследването около двамата задържани съветници на президента, както и нелепите коментари на правосъдния министър Данаил Кирилов след действията на Христо Иванов, който бе изблъскан от служители на НСО при първия си опит да излезе на плажа - българска държавна територия - до резиденцията на Ахмед Доган в Росенец.