Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че Русия се опитва да създаде „зона на влияние с военни средства”и изтъкна, че алиансът е наблюдавал значими и агресивни маневри от руска страна.

„Наблюдаваме масирана милитаризация по границите на НАТО – в Арктика, в Балтика, от Черно до Средиземно море”, заяви Столтенберг в интервю за германския в. „Билд”.

„Отчитаме агресивни, неоповестени и широкомащабни маневри от руска страна. Затова трябва да действаме”, посочва Столтенберг, имайки предвид предстоящото разполагане на четири батальона в Полша и балтийските републики.

„Това, което правим, е с отбранителна цел, не искаме да предизвикаме конфликт, искаме да го предотвратим. Искаме да покажем на партньорите си , че сме на линия, когато има нужда от нас”, добавя генералният секретар на НАТО.

Русия остро се противопоставя на разширяването на НАТО към бившите й съветски сателити и миналия месец обяви, че създава три нови дивизии в югозападния регион, за да се отговори на опасното, според нея, военно укрепване по протежение на границите й.