70 на сто от българите не умеят да работят с информационни технологии, едва 36% владеят чужди езици, само 4% от децата учат в природо-математически паралелки, а до 2020 г. този процент трябва да стане поне 10. Тези данни от европейския доклад за българското образование представи в Русе лидерът на Синдиката на българските учители Янка Такева. Тя дойде за дискусия на тема „Съвременни предизвикателства пред Европейския съюз“, която се организира в различни градове от СБУ и Европейския институт.
Много държах Русе да бъде включен в тази поредица от срещи, тъй като градът е важен и определящ за европейските посоки в нашето образование, подчерта Такева. Тя специално отбеляза разбирането, което среща от кметския екип и от кмета Пламен Стоилов и помоли заместникът му Иван Григоров, който й подари огромен букет цветя, да предаде на Стоилов нейните благодарности. 
В разговора взеха участие директорът на Европейския институт Любов Панайотова, началникът на просветния инспекторат Димитър Райнов, училищни директори и представители на НПО.