Гръцките пристанища в Солун и Пирея днес и утре ще останат затворени заради стачката на работниците в тях, съобщи МИА.

Демонстрациите са част от воденото от профсъюзите недоволство заради приватизационните програми на правителството, които включват и двата порта.

Синдикатите искат от лявото правителство на СИРИЗА да въведе законови мерки, с които да гарантира, че работниците на портовете няма да бъдат съкратени след промяната на собствеността.

След като дойде на власт през януари миналата година управляващата коалиция, водена от движението на премиера Алексис Ципрас, спря приватизацията на пристанищата.

Търговете обаче бяха подновени няколко месеца по-късно, когато правителството договори нов пакет спасителни заеми от международните кредитори на страната. Приватизацията на публични предприятия е неизменна част от спасителните планове за гръцката икономика през последните 6 години.

Гърция вече договори продажбата на 67% от пристанището в Пирея, най-голямото в страната и едно от най-натоварените в Европа, на китайския холдинг „COSCO” за 368,5 милиона евро. В рамките на тази година трябва да се намери купувач и на солунския порт. Общо 1500 души работят в двете пристанища.