„Сребърно ренде“ нареди на второ място от 17 отбора русенския Ротари клуб Русе-Дунав, в който се включиха Иво Бацалов, Тошко Каролев и Виктор Славов. Кулинарното отличие бе извоювано по време на традиционното ротарианско барбекю, което се проведе през уикенда на дунавския бряг на Нови сад. В него умения зад скарата демонстрираха също ротарианци от Сърбия и Унгария.
Русенският отбор впечатли небцето на журито с богата палитра от родни мръвки - различни вариации на пържоли, наденици, бекон и сланина. Адмирации получи и автентичната шопска салата. Черешката на тортата се оказаха нетрадиционните за сръбските ширини свински уши, дело най-младия ротарианец Виктор Славов, които събраха овациите на дегустатори и гости на събитието. Доказателство за ротарианските кулинарни вълшебства бяха извиващите се опашки от сръбски чревоугодници, които предпочетоха по няколко пъти да тестват русенските мръвки. Затова всички бяха единодушни, че ако имаше награда на публиката, то безапелационните победители щяха да бъдат майсторите зад скарата от Русе-Дунав.
Традиционното партньорство между Русе и Нови сад бе затвърдено с дарение в размер на 500 евро, с което родният клуб подкрепи сръбските си колеги. 
Преди старта на кулинарната надпревара ротарианците от Нови сад откриха своеобразна изложба на младежки портрети в центъра на града. Целта на събитието бе да докаже, че мир и приятелство между хората са възможни независимо от техния произход и вяра. Затова и на снимките позираха младежи от бившите югославски републики, които воюваха помежду си и до днес политическите им отношения са обтегнати. Централно място в събитието взе атрактивно дамско трио от музиканти и певици, които изпълниха емблематични песни от размирните години. Идеята за проекта „Going inside out in the Balkans“ е родена именно от студентите по време на обучението им в Норвегия. 
Благотворителните инициативи на Ротари клуб Русе-Дунав са насочени предимно към подкрепа на децата със спортни и творчески заложби. Сред основните заслуги на клуба се нареждат ремонтът на няколко физкултурни училищни салони, както и финансирането на математици за участие в олимпиади.