Новата книга на Хачик Лебикян „Сол и пипер“, събрала афоризми и съвременни сатирични притчи,  прескочи държавната граница преди още да бъде представена официално - това ще стане на 14 юни в библиотека „Любен Каравелов“.
След прочитане на изпратения ме по пощата екземпляр известният сръбски хуморист и преводач Александър Чотрич, който два пъти включи известния русенски автор в антологии на афоризмите, му изпрати послание.
„Скъпи приятелю Хачик, получих Вашата книга по пощата. Честито! Тя е много добра! Пишете много мъдро и остроумно. Ще публикувам няколко афоризма в сръбските вестници“, пише Александър Чотрич.
Александър Чотрич е роден на 25 септември 1966 година в Лозница, Западна Сърбия, в близост до Босна и Херцеговина.
От 1984 година публикува свои афоризми в редица вестници и списания. Първата му книга „Ще ви дадем на вас една демокрация!“ се появява през 1993 година. След нея излизат още двайсетина книги с афоризми, с хумористични и сатирични разкази („Непозволени мисли“, „Афоризми“, „Пострежимни мисли“ и др.), творби за деца („Детински работи“, „Своеглава книга“ и др.). От 1992 до 2005 година води популярната сатирична рубрика „Пета колона“ в „Сръбска реч“, където публикува над 60 000 афоризми и сатирични коментари. Голяма част от тях са отпечатани и в други издания. Носител е на около трийсет престижни признания в Сърбия и в чужбина за литературното си творчество. Негови афоризми, сатирични разкази и стихове творби са публикувани на 15 езика, а отделни книги са издадени в Полша, Румъния, Словения, Македония и др. Лауреат на основания през 1966 година от вестник „Стършел“ международен конкурс за къс хумористичен разказ „Алеко“ за 2011 година. Един от основателите на Белградския афористичен кръг, секретар на Секцията на сатириците към Сдружението на сръбските писатели. Юрист. През 1990 година става един от основателите на Сръбското движение за обновление на Вук Драшкович, а през 2010-а е избран за заместник-председател на партията. Бил е заместник-министър, отговарящ за диаспората, и депутат в сръбския парламент. У нас е издадена книгата му „Честна депутатска!“ (2014). Живее в Белград.