"Ислямска държава" пое отговорност за атаката в Орландо, Флорида, при която 50 души бяха застреляни, а над 50 ранени в гей клуб. Новината беше разпространена от неофициалната агенция на групировката "Амак". Президентът Барак Обама нарече трагедията "акт на терор" и нареди всички ресурси на правителството да са на разположение на разследващите.

Мъжът, който застреля 50 човека в нощен клуб в американския град Орландо, е работил като охранител в най-голямата в света фирма за услуги в областта на сигурността и е носил оръжие за изпълнение на служебните си задължения.

29-годишният Омар Матин е американски гражданин, син на имигранти от Афганистан. Компанията в която работи го е е проверявала и не е открила нищо обезпокоително. Разследващите уточняват , че той е купил най-малко две огнестрелни оръжия през последната около една седмица. Според бившата му съпруга той е искал да стане полицай. Тя го описва като избухлив, "емоционално нестабилен" и "психично болен".

Служител на ФБР каза, че по време на нападението стрелецът се е обадил на 911 и е декларирал принадлежност към терористичната групировка "Ислямска държава". Такава връзка обаче не е установена. Матин е бил разпитван от ФБР през 2013 и 2014 г. за връзки с ислямски екстремисти, но не са били установени доказателства за престъпна дейност. Американският президент Барак Обама осъди случилото се като "акт на омраза" и обяви, че ФБР разследва стрелбата като терористичен акт.

Барак Обама - президент на САЩ: "Днес ние като американци скърбим за бруталното убийство, за ужасяващото избиване на десетки невинни хора. Молим се за семействата, които търсят отговори с разбити сърца. Ние заставаме зад хората в Орландо, които претърпяха ужасно нападение над техния град. Макар и разследването още да е в много ранен етап, знаем достатъчно, за да кажем, че това беше акт на терор и акт на омраза, и ние като американци сме обединени в скръбта, възмущението и решимостта си да защитим нашия народ. Федералното бюро за разследване разследва това като терористичен акт и аз съм наредил всички ресурси на правителството да са на тяхно разположение. Ние трябва да положим всички въможни усилия да разберем дали този убиец е бил вдъхновен или свързан с терористична група. Ясно е единствено, че той е бил човек, изпълнен с омраза. През идните дни ще разберем защо и как това се случи и ще вървим в посоката, в която ни отведат фактите.