УЕФА откри дисциплинарно дело срещу Руския футболен съюз заради поведението на руските запалянковци след съботния мач с Англия от Европейското футболно първенство 2016, довело до кървави сблъсъци с британски фенове, в които по последни данни са пострадали 44-ма души, предадоха световните агенции в неделя.

Обвинението е за проява на расизъм, използване на пиротехника по време на мача и участие в безредици по трибуните на стадиона "Велодром" в Марсилия. Срещу Футболната асоциация по Англия не са предявени претенции.

Почетният президент на Руския футболен съюз и бивш вицепрезидент на Международната федерация по футбол Вячеслав Колосков изключи възможността на Сборная да бъде отнета трудно постигнатата точка с гол в допълнителното време за 1:1, но смята, че руската организация ще бъде глобена с крупна сума.

Руският министър на спорта и президент на руския футболен съюз Виталий Мутко също очаква глоба и коментар като справедливо откриването на наказателно производство срещу Русия.

В същото време обаче той обвини организаторите на мача на стадиона, че охраната е била слаба и това е провокирало сблъсъците, които според него не са били сериозни.

Имаше бомбички и фойерверки, което е лошо, разбира се, коментира Мутко. "Ние сме цивилизована страна. Беше преувеличено, в действителност всичко е наред. Когато приключи срещата англичаните бяха разстроени, но всички бързо си тръгнаха", добави той и каза, че организаторите на мача не са си свършили работата по извеждане на запалянковците от стадиона.

По последни данни 44-ма са пострадалите в мелето след мача, като още преди старта на срещата имаше редица инциденти между руснаци, британци и французи.

Четирима от ранените са в по-тежко състояние, британецът, за който се съобщаваше, че се бори за живота си, вече е в критично състояние, съобщават руските медии. Руският запалянко, който бе задържан за побоищата, бил пуснат от ареста.

След последния съдийски сигнал на стадиона "Велодром" група от около 30 руски фенове щурмува сектора с англичаните със сигнални ракети. Още преди края на мача руската агитка започна да изстрелва фойерверки, които неясно как бяха вкарани на трибуните. Говорител на стадиона призова руските запалянковци да не напускат сектора си преди да са се оттеглили английските фенове, но след драматичния гол на Василий Березуцкий секунди преди преди края на продължението руските фенове започнаха дас е прехвърлят през огражденията към британците. Започнаха сбивания, хвърляне на столове, късане на флагове, а стюардите не успяха да реагират адекватно.  

На снимки от сблъсъците се вижда, че част от нападателите веднага са се маскирали, за да затруднят полицията при разследването на инцидентите. Дан Роан, спортен редактор на ББС, написа в "Туитър": "Много сериозни въпроси към УЕФА; изглежда блъсканицата е предизвикана от експлозия - как изобщо подобно устройство е допуснато на стадиона и къде са буферите между фен зоните?"

Спортен журналист от "Гардиън" описва, че след мача по улиците на Марсилия е имало стотици уплашени хора, които се лутат, няма градски транспорт, метрото е спряно, не работят и таксита.

Насилието между футболни агитки в града продължава трети ден, като информациите какво точно се случва са противоречиви. Руските медии пишат за "пияни английски хулигани", докато британските и френските разказват за внезапно нападение от около 200 облечени в черно руски и френски запалянковци над събралите се да пият бира англичани.

Инцидентите преди мача бяха предимно в района на стария град, където след сбиванията има двама британци в тежко състояние, настанени в болницата след като са ритани по главата, докато изпаднат в безсъзнание.

Има и обвинения срещу френската полиция, че е действала прекалено решително, бие наред и стреля със сълзотворен газ наред, за да поддържа разстояние между частите за борба с безредици и агитките.

Британските власти призовават за повече сътрудничество между двете страни във връзка с инцидентите и заявяват, че ще бъде направен анализ на това какво точно се е случило в Марсилия и виновните британци ще бъдат наказани.