“Няма да жертваме милионите туристи или милиардите приходи, които очаква българския туризъм за сметка на няколко главанака. Абсурд!. Тотална репресия ще има върху тях с всички законни средства – полиция, данъчни и ДАНС“. Това обяви в събота премиерът Бойко Борисов по повод престрелката в курорта Слънчев бряг от сряда вечерта. Равносметка е един убит охранител, а известният подземен бос Митьо Очите се намира в болница в критично състояние с пет огнестрелни рани. Държавата на свой ред започна масови проверки в заведенията в курорта.

Резултатът засега е, че седем заведения са хванати, че крият приходите си с “фалшив софтуер“, обясни премиерът.

Сблъсъците в сряда се случиха в бар "4you" в Слънчев бряг, а една от неофициалните версии бе, че хората на Очите са се опитвали да събират "данък спокойствие".

"Огромни усилия съм положил (да върна туристите-б.р.), за да ги провали някой. Това са пари за бизнеса, туроператори, хотелиери и ресторантьори“, обясни Борисов. Той разказа, че по време на стрелбите е бил на награждаването на КРИБ, а дежурният в МВР му звъннал първо на него, а не на вътрешния министър. Това било по-навик.

“Солено ще им излезе“

Тирадата на премиера по повод стрелбите започна от Панагюрище, където той откри модернизирата болница в града. "Това, което си причиниха, ще им излезе солено", закани се той. Преди два дни Борисов омаловажи случилото се като “махленска свада“, вероятно в опит да намали ефекта върху летния туристически сезон. В събота той обяви, че сигурността в курорта е гарантирана.

В отговор на въпрос дали все още случилото се за “махленска свада“ Борисов каза: "С глупости не ми се занимава. Министърката (Румяна Бъчварова) обясни вече… По наше време е разследван (Митьо Очите), по наше време е вкаран в затвора. Какво повече да кажем по тази тема".

Премиерът нахока и българските медии за това как са отразили престрелката по морето. "Сега в Гърция един от най-големите медийни босове е убит… Отворете техните медии и вижте във времето на туризма, летния им сезон, как това е отразено. Направете сравнение. Винаги съм казвал, правят се много неща (в България), резултатите са много видими“, обясни той.

Айде да поговорим и за Орешарски

Помолен да коментира думите на предшественика си Пламен Орешарски, че България влиза в дългова спирала, Борисов отговори: "Един изгонен от народа премиер ми се струва обидно да коментирам".

Той нападна Орешарски, че опитал да събори Общинска банка по сценария на КТБ. "Добре, че общината е яка и ние сме яки, та устояхме", каза Борисов. През февруари 2014 година в Общинска банка имаше акция на прокуратурата с полицията. По-късно тя бе обявена за рутинна проверка. Това се случи четири месеца преди затварянето на КТБ.

И за Кристалина Георгиева

От Панагюрище Борисов коментира и публикациите, които не отхвърлят възможността Кристалина Георгиева ще бъде издигната за генерален секретар на ООН, докато България подкрепя Ирина Бокова.

"Това е хубавото в България“, каза премиерът и сравни хората с новите болници. "Имаме вече да сравняваме много добри болници със свръхоборудване, много… Навсякъде, където отиваме с министър Москов да пускаме (нови болници и апаратура), се казва, че това е най-доброто в света, за поне 20 - 30 болници можем да кажем, че са на свръх ниво. Хубаво е, че има и толкова българи, които могат да кандидатстват за най-високи постове в света и толкова българските имена да са в оборот като успешни кандидатури", каза той.

Борисов напомни, че официалният български кандидат е генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, а Георгиева била уважавана в цял свят и е призната за най-добрия еврокомисар. Той не отрече информация, че Георгиева може да влезе в надпреварата.

И малко за предсрочни избори

Малко по-късно през деня от Славовица, където беше на поклонение пред паметта на Александър Стамболийски, премиерът обясни, че за ГЕРБ няма по-добър момент за предсрочни избори от сегашния. Той напомни, че всички социологически прогнози сочат голямо предимство за партията.

Пред журналисти той изрази недоумение защо парламентарната опозиция в лицето на “БСП, ДПС и ДСБ“ провокира към предсрочен вот, въпреки този факт.

"По-изгодно време за мен за избори няма, а те точно това провокират. Хайде - предсрочни избори, добре, да ги направим. Как ще се представят и какво ще стане? Отговорно ли е това?" попита реторично той в разговор с журналисти в град Раковски.

Той очерта два варианта за стабилно управление при сегашната конфигурация в парламента - БСП, ДПС, ДСБ и "Атака" или ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт.

"Виждам стабилно управление, само БСП, ДПС и ДСБ заедно, и Атака. Това би било стабилно управление, иначе, сега идвам от Славовица, може да видите как ме посрещнаха земеделците. Ние с Реформаторския блок плюс Патриотичния фронт, който ни подкрепя, е другото стабилно правителство", каза премиерът.