Един от заместниците на американския военен министър обяви, че Русия може потенциално да надделее над силите на НАТО в Прибалтика в рамките на 60 часа, добавяйки, че с по-големия американски бюджет шансовете за възпиране на руската агресия се очаква да нараснат значително през 2017 г.

Столиците на балтийските държави понастоящем са уязвими, ако руснаците решат да ги завладеят, но след 2017 г. заплахата ще намалее благодарение на наскоро одобрените разходи за отбрана на САЩ, смята Майкъл Карпентър, заместник помощник министър на отбраната, отговарящ за Русия, Украйна и Евразия в Пентагона.  

„Не знам дали сме значително по-напреднали към момента, отколкото когато докладът на RAND Corporation излезе”, посочил Карпентър пред Комисията за външни отношения към американския сенат, като допълнил: „Ала аз съмуверен, че ние ще бъдем до края на 2017 г., когато ние ще имаме допълнителна бронирана бойна бригада, разположена в източния фланг на НАТО.”

Докладът на мозъчния тръст RAND Corporation, отчасти финансиран от Пентагона, публикуван през февруари, твърди, че НАТО „не може успешно да защити територията на най-уязвимите си членове”, пришпорвайки разполагането на най-малко 7 бригади в балтийските страни, които да защитават Талин и Рига от потенциално превземане за по-малко от 60 часа.

Докладът беше публикуван, след като Пентагонът обяви плановете си за четворно повишаване на военните разходи за Европа през 2017 г.

Русия очевидно има предимство от гледна точка на разстояние, ако реши да бъде агресор в балтийските страни”, заявил Карпентър и продължил: „Ние правим инвестиции ... за препозициониране на силите, заедно с повече бойна техника, така че ние да сме способни по-добре да възпрем руската агресия на първо място.”