Администрацията на Народното събрание продължава да се грижи за комфорта на 240-те парламентаристи. След като преди седмица обяви последователно две обществени поръчки – едната за местенето на пленарната зала в сградата на бившия Партиен дом, а другата – за ремонт на покрива на сградата на пл. “Народно събрание”, сега е обявена и трета, предаде БГНЕС.

Този път тя е за подмяна на пружините и тапицерията на депутатските столове, както и за ремонт на фурнира на депутатските банки. Стойността на ремонта не трябва да надвишава 70 000 лв., без ДДС, а периодът на работа ще е през ваканционния за депутатите месец август.

Дървените повърхности в Пленарната зала са захабени, с откъртени и отлепени парчета фурнир. Тапицираните части са със счупени или разхлабени пружинни пакети, с нарушена структура на тапицерската вложка, дунапрените са с нарушени качества – еластичност и плътност. Това са само част от мотивите за решението на ръководството на парламента да разпореди спешен ремонт две години преди Народното събрание да се мести в сградата на бившия Партиен дом, което ще струва на данъкоплатците 24 млн.лв. Отремонтираната зала на настоящия парламент пък ще стане музей и евентуално може да се ползва, ако се стигне до свикване на Велико Народно събрание, което е от 400 депутати.

От тази есен депутатството ще се възползва от “подмяна на пружинния пакет, подмяна на тапицерската вложка, дунапрен, вата и подмяна на дамаската”, пише в заданието на обществената поръчка. Депутатските банки и писалищата ще бъдат шлайфани и байцнати и с подменен фурнир.

Успоредно с ремонта на пленарната зала, още 150 000 лв. ще отидат за спешен ремонт и на покрива, който работниците ще трябва да правят под жарките августови лъчи на слънцето. Лятното освежаване на Народното събрание ще излезе на данъкоплатците по около 1000 лева на депутат.