Американски археолози са открили в Аляска артефакти, свидетелстващи, че жителите на азиатския континент са знаели за северноамериканския материк столетия преди откриването му от Христофор Колумб през 15-век.

В статия в сп. „Джърнъл ъв аркеолоджикал сайънс” се посочва, че учените са анализирали находки и устна история на местни индианци. Те показват, че Азия и Америка са търгували с метали. Прехвърлянето на стоките на американска земя ставало през Сибир и Беринговия проток.

Учените са изследвали оръдия на труда и други артефакти в останките от индианско селище на ескимоското племе Туле. Ескимосите обитавали полуостров Сюърд през античността и Средновековието, водели уседнал живот и благодарение на това в селището били открити и шест метални предмета.

Подобно откритие е голяма рядкост, тъй като по онова време металните украшения и оръдия на труда са били много ценни за жителите на Новия свят, предавали се по наследство и се използвали до пълното им изхабяване.

Намерени са железни мъниста, медни куки и катарами. Възрастта им е определена на 800-1500 години въз основа на кожени остатъци върху тях. Това поставя въпроса как тези метали са се оказали в Аляска много преди идването на европейците. Отговорът е открит във вътрешната структура на металните части. Тя била изследвана с рентгенови кристалографи и спектрометри. Съставът на метала сочи, че произходът му е от Източна Азия, вероятно Китай, където тайната на топенето на желязо била открита през осми век преди нашата ера, а бронзът – в средата на третото хилядолетие на нашата ера.