Елитните сортове грозде на ИЗС „Образцов чифлик“ „Зорница“ и „Тангра“ не се ронят и са толкова устойчиви, че могат да се съхраняват в хладилник и да се предлагат на пазара и през зимата. Това са два от най-продаваните десертни сортове на Института, които са много търсени и известни в страната и чужбина. Това стана ясно по време на Дните на отворени врати в института, които продължават и днес.
Сорт „Зорница“ е отличен с медал на Четвъртото национално изложение „Изобретения, технологии и иновации“, организирано от Съюза на изобретателите в България. Той зрее през втората половина на септември, а средните добиви са 16 тона от хектар. Безсеменният „Тангра“ е още по-продуктивен - 18 тона/ха. И двата сорта имат големи гроздове - около 400 г. Зърното им е едро - съответно 4,9 г и 5,5 г.
Много търсени са двата сорта пшеница на ИЗС „Образцов чифлик“ „Венка 1“ и „Дунавия“. Добивите от „Венка 1“ на изпитателните станции в Южна България достига 994 кг/декар, като надвишава с 21.8% средния стандарт. „Дунавия“ дава 670-750 кг. И двата сорт се радват на голям успех и в съседна Турция.
В Производствено-експерименталната база на Института се стопанисват 6000 декара държавна земя и се произвеждат предбазови, базови и сертифицирани семена от пшеница, ечемик, царевица, овес, полски фасул, люцерна, грах и фий. Най-голям дял в пазара на люцернови семена в страната заемат сортовете на Института. Директорът на ИЗС доц. д-р Галина Дякова определи като най-успешни овесът сорт Алекси, полски грах Русе 1, полски фасул Образцов чифлик 12, люцерни „Приста 5“ и „Роли“.
Институтът разполага с базови маточни насаждения и произвежда сертифициран лозов посадъчен материал от десертни и винени сортове, собствена селекция.