34 от общо 50-те литографии на великия френски художник Пиер-Огюст Реноар гостуват за първи път на българските ценители на изящното изкуство, като българската им премиера започва от Русе. Продължилите около година преговори на русенската Художествена галерия с колекционера от Германия Томас Емерлинг са се увенчали с успех за радост на почитателите, и от снощи могат да се видят в централната зала на галерията на „Борисова“ 39. 
Реноар е бащата на модерното изкуство, това са самите корени на модернизма, казва Емерлинг. И припомня, че в някои от литографичните работи на французина могат да се разчетат и фовизъм, и кубизъм, и импресионизъм. Самият Томас Емерлинг е с румънски произход, роден е в Нюрнберг - града на Албрехт Дюрер, и според него това е заложило у него страстта към изобразителното изкуство. В продължение на много години Емерлинг се занимава с търговия с храни и напитки. Навършвайки 50 години обаче, решава да се посвети изцяло на своята голяма любов - изкуството, и започва да събира своята колекция. В нея днес има творби на Албрехт Дюрер, Ханс Холбайн Младия, Рембранд ван Рейн, Винсент ван Гог, Анри Матис, Анри Тулуз-Лотрек, Пабло Пикасо, Марк Шагал, Салвадор Дали, Хуан Миро, Жорж Брак, Ото Дикс и др. 
При вчерашното откриване стана ясно, че РХГ води преговори с Томас Емерлинг да покаже в Русе и сбирката му с работи на Марк Шагал. В момента творбите на Шагал от сбирката са в замъка Кантакузин в Румъния, така че не е изключено гостуването им в Русе, каза колекционерът.