Богата и пълна с колорит и с настроения в щедър диапазон 2017 година изпрати Художествената галерия. По традиция за този културен институт, който внася много цвят и настроение в живота на русенци и на гостите на града, не може да се каже, че е сред галениците и че се радва на специално внимание. Но то и изобщо за културата трудно може да се твърди, че е галеник в съвременните приоритети както на държавата, така и на града. Знайно е, че в културния афиш често истинското изкуство се преплита с откровено любителско творчество, с нечии хиперамбициозни и не съвсем уместни /а поради това и нелепи до смехотворност/ проекти, а нерядко и с откровен кич и досадна дилетантщина. Дали поради това или поради друга причина и Галерията, както и някои други от местата за култура и изкуство, 
не се радва на щедро и изобилно финансиране
Но това, колкото и да се отразява на обективното състояние на дома на картините и пластиките, не е повод екипът на РХГ да намали темповете на работа. Напротив. 
Затова и русенци, които с удоволствие очакват всяко събитие на „Борисова“ 39 - изложба, пърформанс, концерт, арт провокация - винаги се радват да дойдат на този адрес и да се срещнат там с високо изкуство и с приятели и съмишленици. 
2017-а започна за галерията с една експозиция, която сякаш очерта няколко основни посоки в работата на РХГ за цялата година: високо качество, интригуващи творби, международен характер, сериозен интерес от страна на публиката. Става дума за второто издание на международното биенале „Danubian“ с основен куратор румънския изкуствовед и художник Дан Тудор Труйка. Живопис, скулптура, графика, фотография и декоративни работи показаха десетки автори от различни държави, предимно от Балканите. Последва изложбата на русенския фотограф Иван Неделчев, който от години не беше показвал свои работи пред местната публика. 
През март РХГ спази още една своя традиция, която винаги носи особено настроение и вдъхновение за русенските художници. Творците се включиха в международния фестивал „Мартенски музикални дни“ с изложбата-конкурс, като 
за 2017 година музикалната тема беше „Меломания“
Жури с председател Димитър Грозданов  отличи с награди картините на Нина Лишовска, Златка Стойкова, Кънчо Кънев и Таня Пасева. 
Традиционно силно бе отново участието на русенските творци и в националния конкурс на „Алианц България“ за живопис, скулптура и графика - подреждането на конкурсните работи в галерията бе съпътствано от друго връчване на награди: сред носителите беше и русенската скулпторка Нина Лишовска. 
Друго предизвикателство РХГ отправи към хората, които харесват нови търсения в изкуството, по време на Нощта на музеите и галериите. Екипът на „Борисова“ 39 винаги се е стремил всяка година в тази „нощ на пиршеството за сетивата“ да изненадва и интригува с нещо ново хората, които идват в галерията. Успя да го направи и през май миналата година - този пък гостът беше Пирина Лачкова, която близо 25 години живее във Франция, а работите й са от... картон! Пред очите на десетки любопитни и любознателни Лачкова отвори творческо ателие и показа
как от картон може да се направи красив стилен шкаф
А творческата работилница бе „гарнирана“ с концерт на група „High Time“ на китариста Антони Рикев, басиста Радослав Славчев и перкусиониста Николай Данев.
Специален акцент в изложбената програма на РХГ за миналата година беше експозицията, която бе подредена за 50-ата годишнина на отишлия си от света година по-рано Пламен Монев. Вдовицата на Монев Камелия представи творби на художника от различни негови периоди, като специално за изложбата в Русе от Националната галерия в София бяха изпратени негови графични работи още от студентските му години - цикъл, особено впечатлил именития български художник Светлин Русев. 
През юни Художествената галерия подреди живописни и графични творби от фонда, създадени през 80-те години на 20 век. Това е и периодът, в който в колекцията на РХГ постъпва най-голямото количество творби за цялото й съществуване, припомня директорката Елена Великова. Русенци се докоснаха до 
живописни платна на Снежина Попгенчева, Тодор Филипов, Марко Монев, Петър Попов
Ивайло Мирчев, Володя Кенарев и Николай Караджов. Интерес предизвикаха творбите на Стоян Венев и Лъчезар Танев, Стоян Стоянов-Течи, Любомир Йорданов, както и две картини, подарени на галерията от Нешка Робева през 2016 г. Мащабните платна са портрет на треньорката с русенски корен от Светлин Русев и картината „В ателието“ на художника Йордан Кацамунски.
Едно от най-трепетно очакваните събития на миналата година в галерията беше гостуването на литографиите на невероятния художник Марк Шагал. Почитателите на този белоруско-еврейско-френско-руски, а всъщност просто световен гений видяха творби от неговите серии „Одисей“, „Опера Гарние“, „Прозорците на Йерусалим“, „Библията“, илюстрации към книгата на френския критик Жак Ласен. Цялото това богатство е от колекцията на Томас Емерлинг, с когото РХГ има прекрасно партньорство и приятелство. Струва ми се, че дори ако само това беше направила миналата година галерията - да даде възможност на русенци, без да пропътуват хиляди километри и без да плащат баснословни суми, а просто така, да отидат в градската галерия и с часове да стоят пред 
удивителните „летящи“ персонажи на магьосника от Витебск 
- дори ако РХГ не беше направила нищо друго, тя би заслужила адмирации и поклон! 
А галерията направи и още. Обща изложба на трима русенски творци - Зюхтю Калит (скулптура), Стоимир Иванов (живопис) и Джем Мустафа (живопис); юбилейна изложба за 85-годишнината на Николай Русчуклиев; концерт на унгарския китарист и българина Николай Иванов-OM. 
Специално внимание заслужава шестото издание на международното биенале „Изкуството на миниатюрата“, което привлече множество автори от страната и от чужбина. През октомври то се превърна в едно от знаковите събития в културния афиш, а двама млади творци, които се занимават с ултрамодерно изкуство - Воин де Воин и Мари Чивиков, на церемонията по връчването на наградите представиха своя пърформанс „Революцията няма да умре с нас...“. Арт акцията преплете съдбите на Анна Войнова и Панайот Чивиков, баба и дядо на артистите, като техните потомци намериха необичайни допирателни между революцията, протеста, анархизма и поезията. 
През втората половина на 2017-а русенските ценители бяха зарадвани от гостуващи изложби на пловдивските художници Минчо Панайотов и Пламен Бешков, на румънските автори Мирел Матей и Михаела Илие, на испанеца Едуардо Диез. А в средата на юли галерията се превърна в 
малък артистичен анклав на испанската провинция Мурсия
Русенката Надежда Костадинова, която от години живее в Мурсия, представи шестима съвременни автори и тяхното своеобразно изкуство: експресиониста Алваро Пеня, приложничката Силвия Виняо, Маркос Аморос - живописец и блусар, неподлежащия на определения Моисес Ягуес, скулпторката Олга Родригес Помарес и ваятеля Хосе Мария Гаррес. В същото време творби на емблематични автори от Русе от фондовете на галерията гостуваха в Пазарджик, в Силистра, в Попово.
Традиционно силно беше и общуването на галерията с невръстното поколение русенци. Тя отново щедро предостави част от своите пространства на най-младите и най-малките. Така изложбена площ получиха малки автори от Европейското училище, училище „Възраждане“. А през лятото в хладината на галерийните пространства се проведе поредно издание на „Арт ваканция в галерията“. Какво са научили и какво са сътворили малките момичета и момчета под ръководството на Бистра Лозанова - това видяха всички, които си задават този въпрос, на изложбата, подредена от бъдещите Леонардовци.     
След разнообразните и богати на емоции събития в РХГ за миналата година и за годините преди това русенци със сигурност очакват една още по-интересна и провокативна откъм артистизъм 2018-а. Още отсега може да се каже, че е любопитно как ще изглежда асоциативната верига „живопис-литература“, която галерията е заложила в един от новите си проекти. С тази асоциативна верига предстои да се справят дузина български и европейски писатели, на които русенската галерия е възложила арт задачката да се вдъхновят от творба от фонда на РХГ и тя да ги изведе до разказ.