Литографии на един от емблематичните художници на 20 век - Марк Шагал, ще зарадват русенските ценители на изобразителното изкуство. Експозицията, която ще се открие на 15 септември, ще покаже работи на живописеца, творил между белоруския град Витебск и Париж Сен Пол. Творбите са от колекцията на германеца с румънско родословие Томас Евмерлинг, благодарение на когото Русе посрещна уникални работи на Реноар и на Матис. 
Проектът на Русенската художествена галерия „Марк Шагал - художник без граници“ е получил висока оценка от експертната комисия на Министерството на културата, определяща кои от заявките на културни институти да получат подкрепа, стана ясно вчера. Тепърва предстои да разберем каква част от исканата от нас сума е одобрена за финансиране, каза вчера директорката на РХГ Елена Великова. 
За проекта на русенския Историческия музей „Лятна школа по музеология и наследство“ експертната комисия от МК е преценила, че не отговаря на допълнителните критерии, обявени от ведомството за частично финансиране.