Забранява се на товарни автомобили да изпреварват други превозни средства по автомагистралите. Новата разпоредба трябва да влезе в сила до края на месец юни и ще важи за определени участъци с интензивен трафик, каза пред Дарик Георги Златев от Агенция „Пътна инфраструктура”.  До края на месеца пътната агенция ще е готова с поставянето на нужните табели, а КАТ трябва да следи за спазването на ограниченията.

„В много случаи товарни автомобили предприемат изпреварване с разлика в скоростта от 5 до 10 км в час, което понякога отнема повече от 5 минути. Това неминуемо води до образуване на колона от леки автомобили, изнервяне на водачите и предприемане след това на рискови маневри. Затова на участъци, в които при изходите на големите градове и пътните възли и там, където имаме по-интензивен трафик, ще бъдат монтирани такива знаци, а колегите от Пътна полиция ще следят за тяхното спазване”, обясни Златев.

Кои точно ще са участъците, в които ще е забранено на камионите да изпреварват други автомобили, ще определят от КАТ. Самата забрана трябва да влезе в сила до края на месеца. От този летен сезон ще има и още една промяна. Ще бъдат намалени участъците, в които се забранява движението на камиони над 12 тона в петък и неделя.

„Решението, което беше взето, е за т.нар. обикновени петъци и недели, когато имаме само два почивни дни. Остана като ангажимент на колегите от пътна полиция да направят анализ на участъците с концентрация на пътно-транспортни произшествия, а също така и на участъците, в които се създават предпоставки за бавно движещи се колони от автомобили, така че при тези участъци да остане ограничението за движение на товарни автомобили. Останалите участъци от пътната мрежа, които фигурират в сегашната заповед на агенцията и Пътна полиция, ще бъдат премахнати след това прецизиране”, допълни  Златев.

Когато има поредица от почивни дни, обаче, забраната за движение на камиони ще важи, както досега - за всички автомагистрали и останалите най-натоварени участъци от пътната мрежа в страната.