„Легендата Ролан Гарос“ на френския скулптор Дютераж Беноа спечели първо място в Международния фестивал на пясъчните фигури, а наградата връчи кметът Пламен Стоилов на специална церемония. 
Най-голямото признание - безпристрастната оценка на публиката, получи индийският скулптор Сударсан Патнайк с неговото силно послание „Допингът убива спорта, да пазим спортистите и истинските постижения от фалша на стимулантите!“. Всъщност най-много гласове от зрителите в специалната урна беше събрал пясъчният Котоошу на консултантите на фестивала Руслан Коровков и Ирина Тафлевская, но по регламент те не участват в състезанието и затова наградата на публиката взе следващият по вот. 
Второто място в конкурса бе присъдено на Даниел Кънчев, който извая изящна гимнастичка с лента. Петчленното жури с председател художника Валентин Георгиев присъди третото място за фигурата „В устрем към победата“ на скулптора Андрей Молоков от Република Чувашия. 
Специалната награда на кмета отиде при Андраш Виски, който пресъздаде див бързей и как със силата на водата се бори силата на гребеца, а в спортната схватка му помагат само гребло и кану. Александър Книш грабна наградата на общинската фондация „Русе - град на свободния дух“ с изваяната фигура на легендарния Владислав Третяк - световна звезда на хокейните вратари и идол на много поколения фенове. Наградата на спонсора „Каолин“ бе присъдена за пясъчния алпинист на Калоян Тодоров. Плувецът на Светлозар Лисичков пък спечели отличието на втория основен спомоществовател фирма „Интертранс 21“. 
След церемонията по награждаването консултантите на фестивала Ирина Тафлевская и Руслан Коровков с признание и благодарност предадоха на кмета Пламен Стоилов символичния ключ от Алеята на спортната слава и го изненадаха с торта от пясък за втория рожден ден на фестивала.