Двама души загинаха, а 200 бяха евакуирани след големи наводнения в Румъния. В рамките на днешния ден в помощ на населението и за справяне с последствията от стихията са изпратени над 7000 служители на МВР, 4500 хиляди от които – спасители.Лошото време е нанесло щети на 89 населени места в окръзите Бакау, Ковасна, Галац, Харгита, Нямц, Сучава и Вранча.
 
Най-сериозни са пораженията в Бакау, където 100 души са били евакуирани. В Ливез се е удавил мъж, а втората жертва е загинала в село Ружинещ.
 
В петък сутрин, за няколко часа, на територията на северната ни съседка беше обявен червен код за хидрологична опасност и заплаха от наводнения.
 
Вътрешното ведомство на Румъния съобщи, че ситуацията започва да се стабилизира, но работата по отстраняване на последиците продължава.
 
Най-малко 5 души загинаха при невижданите наводнения във Франция и Германия. В баварски град бяха открити телата на трима души, заклещени в дома си от придошлите води. Наблизо жена е била завлечена от силното течение. Във Франция пък 86-годишна жена също изгуби живота си, съобщава Би Би Си.
 
Огромна територия от Европа, включваща Франция, Белгия, Германия, е засегната от пороите и последвалите наводнения, които се придвижват на изток към Южна Полша, Молдова, Румъния и Украйна.