Въпреки наводненията, във Франция не спира подготовката за Евро 2016. Точно седмица остава до началото на Европейското първенство по футбол.

При изключителни мерки за сигурност Франция ще посрещне Евро 2016. Заради терористичните актове от ноември миналата година в Париж и продължаващата заплаха от кървави атентати, общо 77 хиляди служители на вътрешното министерство ще охраняват първенството.

Мобилизирани са и 2500 пожарникари и 300 сапьори.

„Определено се чувствам малко несигурно тук. Очаквах да се чувствам в по-голяма безопасност, но в същото време не се страхувам”, казва Абе, турист от Канада.

Извънредното положение във Франция не е отменено още от атентатите, което означава, че ще остане в сила и по време на Евро 2016. Страната ще посрещне 7 милиона посетители, а фен зоните ще бъдат под постоянно видеонаблюдение и всички посетители ще бъдат претърсвани. 

Видео: "Нова телевизия"

Засега специфична заплаха няма, но фен зоната под Айфеловата кула, която може да посрещне 90 000 души, ще бъде отваряна само когато не се играят срещи, защото е много добра цел за атентати.

На фона на започващото първенство, в Германия полицията осуети опит за атентати на ИДИЛ в Дюселдорф. Тримата ислямисти планирали да открият стрелба и да се самовзривят на оживена улица, за да убият възможно най-много хора.

„Въз основа на нашата информация, обвиняемите все още не са били на етап да извършат атаката. Те нямат връзка с предстоящото Европейско първенство във Франция”, обяви говорителят на Федералния прокурор на Германия – Фрауке Кьолер.

Четвъртият съучастник е бил задържан във Франция още преди 3 месеца и издал плана на полицията, която уведомила германските власти.