Бундестагът гласува резолюция единодушно, осъждаща арменския геноцид


Турция отзова посланика си в Берлин, след като Бундестагът гласува почти единодушно резолюция за арменския геноцид. Само един депутат се въздържа и един гласува против при приемането на документа, с който Германия за първи път официално споменава термина геноцид. Резолюцията се казва "Спомен и възпоменание за геноцида над арменците и други християнски малцинства преди 101 години" и бе внесена за гласуване още миналата гоидна от парламентарните групи на мнозинството - ХДС/ХСС и Германската социалдемократическа партия, както и от опозиционните Зелени. Между 800 000 и 1,5 милиона арменци загиват при прогонването им от пределите на Османската империя през 1915 година.

Турция се опита да окаже натиск ида спре приемането на резолюцията, като обяви, че съжалява за масовата смърт на християни, но отказва прогонването да бъде окачествено като геноцид.

Още в сряда турският президент Ердоган обяви, че приемането на подобна резолюция ще има тежки последствия за икономическите, дипломатическите, обществените, политическите и военните отношения между Германия и Турция. Заплахата му бе изпълнена беквално минути след гласуването на резолюцията. Турция привика за консултации посланика си от Берлин и покани на разговор представителя на германската държава в Анкара.

На гласуването не присъстваха тримата най-важни политици в Германия – канцлерът Ангела Меркел, вицеканцлерът Зигмар Габриел и външният министър Франк-Валтер Щайнмайер. И тримата се оправдаха с програмата си, но е практика програмата на политиците да се променя при важни гласувания в Бундестага, на които те искат да присъстват. И тримата обаче обявиха задочно, че подкрепят текста на документа. Щайнмайер е единственият, който досеаг си позволи да предупрежадава, че в този момент обтягане на отношенията с Турция не са изгодни. Пред чуждестранни кореспонденти в понеделник обаче той заяви, че всеки парламент има право да разглежда исторически въпроси и гласуването на тази резолюция не е прецедент.

Турският премиер обяви обаче резолюцията за нищожна и предупреди германците, че правят сериозна грешка. „Няма събитие в нашата история, което може да ни кара да свеждаме глава от срам”, заяви Бинали Йълдъръм.