Германската полиция арестува трима сирийци по подозрения, че принадлежат към „Ислямска държава” и са подготвяли терористична атака в западния град Дюселдорф. Това гласи информация на прокуратурата, цитирана от АФП. Двама от задържаните са влезли като в страната като бежанци през 2015 година.

Двама от заподозрените са щели да се самовзривят, докато други участници в плана са щели да стрелят по минувачи с пистолети, гласи още изявлението на прокуратурата. Обект на нападението е щяла да бъде улицата „Хайнрих Хайне” в историческата част на Дюселдорф.

Тримата заподозрени на възраст 25, 27 и 31 години са арестувани в провинциите Северен Рейн-Вестфалия, Бранденбург и Баден-Вутемберг, докато четвърти заподозрян на 25 години е задържан във Франция още през февруари.

Задържаните в Германия носят инициалите Салех А., Хамза К. и Абд Арахман А.К. и в момента на ареста им вече са задвижвали плана си за атака в Дюселдорф.

Според „Шпигел” Салех и Хамза са влезли от Сирия в Турция през 2014г., а миналата година са пристигнали в Германия по балканския маршрут в рамките на бежанската вълна към Европа.

Арахман е пребивавал в Германия от преди 2014 година и по-рано е работил за друга терористична група, „Джебхат Ан-Нусра”, като експерт по експлозиви.

В последната една година „Ислямска държава” извърши две мащабни нападения в сърцето на Европа. На 13 ноември принадлежащи към групировката джихадисти извършиха серия от нападения във френската столица Париж, при които загинаха 130 души.

Оказа се, че терористичната клетка се състои почти изцяло от белгийски и френски граждани от арабски произход, голяма част от които родом от Брюксел.

Именно столицата на Белгия се превърна в следващата мишена на живите членове на същата терористична група. На 22 март взривове на летището и в метрото в Брюксел доведоха до смъртта на 32 души.

Разкритите намерения за атаки в Германия се отличават от тези, които вече разтърсиха Европа, по това, че са подготвяни от сирийци, влезли в Европа в рамките на бежанската вълна. Миналата година в страната влязоха повече от милион бежанци от Близкия изток и Африка, голяма част от които идват раздираната от 5-годишна гражданска война Сирия.