Министърът на финансите Владислав Горанов реши да остави решението за промените в изплащането на пенсиите от втория стълб. Това заяви той на брифинг в Министерство на финансите, предаде БГНЕС.

Окончателно как ще се взимат парите за пенсии от втория стълб ще стане ясно след решение със социалните партньори от Националния съвет за тристранно сътрудничество и проведен дебат. Горанов посочи, че промените в Кодекса за социално осигуряване ще бъдат по три направления.

Първите промени са свързани с изискванията към капитала на ПОД (Пенсионноосигурителните дружества). При тези дружества, които ще изплащат пожизнени пенсии, капиталът се увеличава на 7.4 млн. лв., а тези за срочни пенсии - 5 млн. лв., както е досега, обясни министърът. Въвеждат се изисквания и към произхода на капитала като новото е необходимостта капиталът да е от собствени средства.

Изискванията са подобни и на тези за банките и за застрахователите, обясни още Горанов.

Завишават се условията и към членовете на управителните и контролни органи. Предвижда се да има и независими членове, които да са от свободна квота, посочи Горанов.

Въвежда се и одобрителен режим, както е при банките. Относно измененията в инвестиционната политика, промените включват също и нова възможност за инвестиране в дългови ценни книжа.

Въвежда се и лимит от 20% от активите на фонда за инвестиция в държавни ценни книжа на трета държава. Увеличава се и лимитът на инвестиране в акции, търгувани на регулиран пазар от 20 на 25% от активите на фонда, каза Горанов.

Първият и вторият стълб се конкурират, защото в 28% се заместват, защото от 1990 г. за родените след 60 г. пенсиите трябва да бъдат намалени с 28% и тези проценти трябва да бъдат надградени от капиталовия модел. Няма противоречие между двата модела, посочи Горанов.