Японски туристи, пристигнали с круизен кораб по Дунава, останаха очаровани от изненадата, която им поднесе кеят - огромна пясъчна фигура на сумо борецът Калоян Махлянов-Котоошу. Те си направиха множество снимки както с неговата фигура, така и с изваяния от пясък японски фигурист и олимпийски шампион Юзуру Ханиу.
Техните образи са част от втория Международен фестивал на пясъчните фигури на брега на Дунава. Автор на пясъчния Котоошу е руският скулптор Руслан Коровков, който е възхитен от българския спортист.
„Той е най-известният в Япония, като полубог. Котоошу спечели титлата на японския император и е единственият човек от цяла Европа, който стана треньор на японския отбор по сумо. Освен това изпитвам интерес към японската култура и така избрах да направя неговата фигура“, споделя Коровков.
Колежката му от Украйна Ирина Тафлевская е изработила японския фигурист Юзуру Ханиу. „Избрах фигурното пързаляне, защото най-много ми харесва - все пак съм жена. Много обичам Юзуру Ханиу, когото определят като птица, защото е много лекичък и много леко скача високо. Затова го направих, все едно че лети“, казва Тавлевская.
Дали фаворитите на японците ще бъдат и фаворити на журито ще стане ясно на 3 юни, когато ще бъдат раздадени наградите на фестивала.