Европейската комисия започва проверка в Гърция дали страната се справя с бежанците. Медиите в южната ни съседка коментират случая с влезлите нелегално в България и определят реакцията на българското правителство като „светкавична“, пише vevesti.bg.

Случаят с Идомени няма да се повтори никога, заяви министърът по миграционната политика Янис Музалас, който инспектира района, след като приключи полицейската акция там. Обезщетение от държавата ще получат фермерите от района, които не успяха да засеят нивите си, където се бяха настанили бежанците.

По железопътната линия Солун-Скопие влаковете се движат по разписание и трансферът на стоки в двете посоки се осъществява от вчера. Започва акцията по евакуация на настанилите се бежанци на пристанище Пирея.

Жителите на солунски квартали, в които се създават нови бежански лагери, започнаха да протестират. Живеещите във Василика и Ореокастро затварят пътища и обещават ежедневни протести.

Страхуват се от нарастване на престъпността и разпространение на зарази. Гръцките медии публикуват днес обширни материали за случая с нелегално влезлите в България мигранти.

Акцентът е върху бързата, дори „светканична“, реакция на българското правителство, както и засилената охрана на българските граници.

Днес в Атина пристига и екип от Европейската комисия за проверка на ангажиментите на Гърция при изпълнение на споразумението за прием на бежанци.

Междувременно стана ясно, че е предотвратено навлизане на 211 нелегални имигранти през границата с Турция. Завършена е оградата по границата в Ямболско. ЕК проверява Гърция за бежанците.

В същото време 21 чужди граждани са заловени в опит да преминат българско-сръбската граница. Сред тях 15 са афганистанци ,а шестима пакистанци.

През изминалото денонощие няма регистрирани опити за влизане на бежанци у нас от Гърция.