ДСБ е история на неуспеха, тя е елитарна партия. Трябва да се създаде нов проект, който да не е по модел на късното БКП. Този проект трябва да е достатъчно масов, като няма съмнение, че той трябва да е десен, да е силна, единна и отчетна структура. Смисъл от нов политически проект има, ако за него правосъдието е основен приоритет, а не една от темите. Това е трудна задача, на която не е даван отговор до момента. Допуснахме тежки кадрови грешки от 2013 година досега и нямаме право на втори такъв цикъл. Това коментира председателят на ДСБ и съпредседател на Реформаторския блок Радан Кънев в Русе по време на срещата си с обществеността, която е част от кампанията „20 минути с Радан Кънев, 200 минути за вашите въпроси“. В изложението си той посочи и основните грешки, които пречат на преговорите и постигането на компромис в България, а именно: политическата корупция, политическата партизанщина и партийни назначения, външнополитическите влияния и незатвореният разговор за тежкото политическо минало. 
Кънчев коментира още, че политиката се е превърнала във футболен мач, а единствената цел е победата. Трите цели в политическия процес са ред и сигурност, правосъдие и справедливост и икономическо благоденствие, категоричен бе той. 
Не смятате ли, че ДСБ трябва да излъчи своя кандидатура за президентските избори? Какви мерки се вземат срещу изсичането на дървесина?, Какви са стъпките ви за съдебната реформа? Какво се случва с малкия и средния бизнес, който замира? Какво се прави за обединение на всички десни сили? Това бяха само една част от въпросите, които присъстващите отправиха към Радан Кънев, а той отговори подробно на всеки един от тях. 
На България е нужен независим, равно отдалечен от политическите партии, десноцентристки кандидат за президент. Той трябва да бъде гарант за проевропейската ориентация на България, за модернизацията и засилването на българската армия и нейната отбранителна способност, както и за радикална реформа в българското правосъдие. Чрез диалог трябва да се стигне до такъв кандидат, който да бъде подкрепен и от партиите в Реформаторския блок, и от ГЕРБ, и от други проевропейски сили, разположени в центъра и вдясно. Това е верният път, за да не се допусне ляв президент и за да не се допусне президент, който да постави под въпрос външнополитическата ориентация на страната, каза Кънев. Тази позиция е била потвърдена и на първото заседание на Изпълнителния съвет на ДСБ, което се проведе в събота в Русе. Градът е избран като знак на признание, че русенската организация на партията е една от най-важните и една от най-добре представилите се на местните избори. 
Кънев бе категоричен, че партията иска президент, който да бъде избран от първи тур и да не се допусне изобщо левицата да застраши президентския пост. Той отбеляза, че съжаляват за отказа на Плевнелиев да бъде такъв кандидат.  
Изпълнителният съвет на ДСБ изключва възможността за съвместно участие на президентските избори с партии като Атака, Патриотичния фронт, ДПС, ДОСТ. Председателят на ДСБ подчерта, че те не могат да бъдат техни партньори, тъй като и с едните, и с другите имат коренно различни идейни възгледи за патриотизъм и национален интерес. 
Отправяме последен призив към нашите колеги от другите партии в РБ за провеждане на обещания на избирателите обединителен съюзен конгрес на блока преди изтичане на срока на нашето коалиционно споразумение. Споразумението на РБ се изчерпва с президентските избори. Преди президентските избори ние трябва да изпълним обещанието си към избирателите РБ да стане единен политически субект. Разчитаме, че това обещание към избирателите ще бъде изпълнено, но за съжаление разговорите до момента не са особено ползотворни, каза още Кънев.