Легендарни фигури с величави спортни постижения ще застанат един до друг на русенския кей. Те ще бъдат изваяни от пясък в продължение на няколко дни - до 3 юни, по време на втория пясъчен фестивал в Русе. Правим нашия фестивал уникален, правим уникални неща, каза емоционално кметът Пламен Стоилов, който с видимо удоволствие приветства тазгодишните участници във фестивала.   

Директорът на дирекция „Култура и образование“ Ирена Петрова представи скулпторите, като поясни, че тази година участват също ученици на русенския ваятел Даниел Кънчев, освен това ще има и пясъчна работилница за деца от детските градини. Темата е „Спортна слава, световни и олимпийски символи“. 
Андрей Молоков от Чувашия ще работи върху спортна композиция. Андрей Книш от Москва е решил да представи легендата от руския хокей отпреди няколко десетилетия - вратаря Владислав Третяк. Андраш Виски от Будапеща е избрал да извае образи, свързани с любимия му спорт - кану-каяк. Беноа Дютераж от Франция ще се вдъхнови от популярния тенис турнир „Ролан Гарос“, а индиецът Сударсан Патнайк, който вчера още не беше пристигнал, ще твори по актуалната тема „Допингът убива спорта“. 
Трима са българите, които ще се представят във втория пясъчен фест в Русе. Светлозар Лисичков ще вае плуването, Калоян Тодоров - катеренето, а русенецът Даниел Кънчев си е избрал художествената гимнастика. Трима талантливи ученици от Професионалната гимназия по строителство, където Кънчев преподава дизайн, също ще вземат участие във фестивала. Те ще изваят сцени и герои, свързани с шаха, джудото и бейзбола. 
В творческата атмосфера се включват и главните консултанти на събитието - Руслан Коровков от Русия и Ирина Тафлевская от Украйна. Руслан вече е почти готов с фигурата на българския сумист Калон Махлянов Котоошу, а Ирина ще вае образа на японски фигурист. 
Всяка вечер на кея ще има развлекателни акценти. Освен пясъчния бар, който се очаква да е интригуваща атракция, тази вечер ще свири Теодосий Спасов, утре, в понеделник и вторник ще има лятно кино на открито, в сряда от 20 ч ще представят демонстрации на акробатика, бойни изкуства и зумба. В четвъртък ще се разиграе младежко диджей шоу „Русе - музика и цветове“, а в петък след церемонията по награждаването в 20 ч ще има концерт на българските рок легенди Данчо Караджов от „Сигнал“, Стенли от „Тангра“, Валди Тотев от „Щурците“, Милена и Дичо от „Д 2“. В последния ден, 4 юни, Бате Енчо и Росица Кирилова ще забавляват децата в детската пясъчна работилница.