Турция трябва да спазва своята страна на споразумението с Европейския съюз за намаляването на потока от мигранти към Европа. Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, предупреждавайки, че заплахите срещу блока няма да проработят.

Според Юнкер Анкара трябва да облекчи своето строго законодателство по отношение на борбата с тероризма, ако иска нейните граждани да се ползват с безвизови пътувания на Стария континент.

„Очакваме, че Турция ще се придържа към своите ангажименти – и заплахите не са най-добрият дипломатически инструмент, който може да бъде използван“, каза още Юнкер. „Така че трябва да спрат да бъдат използвани, защото няма да имат ефект“, допълни той.

В рамките на споразумението Анкара трябва да помогне за спирането на мигрантския поток от нейна територия към Гърция и останалите части на ЕС. В замяна на това страната ще получи от Брюксел 6 млрд. евро помощ, ускоряване на преговорния процес за членство в ЕС, както и визова либерализация. За последното обаче Турция трябва да отговаря на 72 критерия, от които само няколко не са изпълнени.

Те обаче са свързани с промени в законодателството на Турция по отношение на борбата с тероризма. Брюксел иска облекчаване на тези закони, тъй като в момента редица журналисти и академици са обвинени в престъпления срещу държавата в рамките на тези закони.

Срещата на Г-7, в рамките на която е и изказването на Юнкер, идва дни след като в началото на седмицата се проведе хуманитарна конференция в турския град Истанбул под егидата на ООН. При закриването на срещата турският президент Ердоган посочи, че при неприлагане на визовата либерализация, турският парламент няма да приеме закони, свързани със споразумението ЕС-Турция. „Нашето външно министерство, нашето министерство за въпросите на ЕС, ще дискутират с европейците. Ако има резултат, това ще е чудесно. Ако няма – много съжалявам“, заяви Ердоган.