Ниските цени на електроенергията са предизвикателство за ТЕЦ-овете. Това заяви председателят на комисията по енергетика в НС и депутат от ГЕРБ Делян Добрев по повод данните за снижаващите се производствени показатели от началото с около 15%, намалялото потребление с 4-5% и съкращаване на износа на електроенергия с около 60%.

Никой друг, освен държавният регулатор в България, не може да каже дали цената на тока ще се повишава или понижава, продължи депутатът. Факт е, че тя върви надолу на свободния пазар. Причините са няколко – първо, че годината е доста влажна и съседни държави, които имат големи инсталирани мощности от ВЕЦ-ове произвеждат повече електроенергия. Другата причина е ниската цена на газа.

Не смятам, че тази тенденция ще доведе до по-висока цена, а че ще затрудни генериращите мощности, ТЕЦ-овете, особено ТЕЦ-2, който е производител на енергия, отбеляза Добрев. Ниската цена ще е предизвикателство за ТЕЦ-2 и предприятието трябва да намали разходите си, за да е конкурентноспособно на свободния пазар, добави той.

С либерализацията на пазара условията за двата американски ТЕЦ-а в „Марица Изток” също трябва да бъдат предоговорени, смята Делян Добрев. Знаете, че там има казуси с ЕК за това представлява ли държавна помощ договореностите с тези две централи или не, напомни той