Парламентарната Комисията за култура и медии спешно ще обсъди на днешното си заседание предложените поправки в Закона за радио телевизия, предаде БГНЕС.

Поправката се налага заради риска обществените медии да останат без легитимно ръководство докато Съветът за електронни медии избира нов генерален директор на БНР или БНТ.

С поправката на практика законодателят ще запълни празнота в нормативната уредба, която е допуснал при приемането на ЗРТ.

Осем народни представители от различни парламентарни групи, начело с председателя на Комисията по култура и медии на Народното събрание Поли Карастоянова, са внесли в петък в деловодството предложение генералните директори на обществените радио и телевизия да продължат да изпълняват правомощията си до встъпването в длъжност на избрания нов ръководител. Според вносителите на поправката така СЕМ ще “изпълнява стриктно процедурата по избор чрез конкурс и да не се появява празнина в управлението на БНТ и БНР, ако тригодишният мандат изтича по време на конкурсните процедури”.

СЕМ вече избра нов генерален директор на БНР. Това е журналистът Александър Велев. Досегашният ръководител на общественото радио Радослав Янкулов обаче атакува самата процедура пред Върховния административен съд.

Предстои СЕМ да открие процедура и по избор на нов генерален директор на Българската национална телевизия. Опасенията са, че ако изборът се забави, то мандата на настоящия генерален директор на обществената телевизия Вяра Анкова може да изтече и медията да остане без ръководство.