Без делото на Светите братя Кирил и Методий, което беше велико, духовно, просветителско, образователно, културно и дело от цивилизационен скок, нашият народ, държава и най-вероятно църква нямаше да съществуват във вида, в който съществуваме днес. Това заяви в интервю за БГНЕС д-р Десислава Панайотова, директор на православния църковен Център за религиозни изследвания и консултации „Св. св. Кирил и Методий” (ЦРИК), както и главен редактор на официалния сайт на БПЦ-БП.

„Твърде е възможно днес имената ни да бяха съвсем различни, да говорим на друг език и вярата ни да е съвсем различна. Всичко, което сме днес и ще бъдем утре, е стъпило върху основата на светото Кирило-Методиево дело. Забравили сме, че Светите братя Кирил и Методий бяха ревностни християни, велики мисионери, духовни водачи и изключителни ерудити, които поведоха българите и славяните към Христос. Това е основата към стремежа им, който мотивира и написването на азбуката и превеждането на Библията на разбираем език за нас”, каза д-р Панайотова.

Според нея, за съжаление, сигурно много българи възприемат 24 май като време за почивка и пътуване до съседните ни страни. Това може да се промени с една нова държавна политика, тъй като да правим периодични чествания, които звучат доста тържествено, но са без последствие, е духовно лицемерие.

„Държавническата политика, която милее за българския народ, за бъдещето на децата и за въздигането на духа на нацията, преминава през това държавата да продължи и възроди делото на Светите братя, а то е дело на духовно просвещение и нравствено преобразяване. Това може да стане като се въведе предметът религия като задължителен в училище и неоценяването на 24 май в непълнота да се промени”, категорична е тя.

Според нея, ако отстъпваме от българския език и българщината, отстъпваме от себе си. Когато отстъпваш от самия себе си и от Кирило-Методиевото дело, отстъпваш от самия себе си, което е едно обезличаване.

Д-р Панайотова е убедена, че не познаваме житията на Светите братя достатъчно. Днес се изучават по-лаконично и им се отделя по-малко време. Не е редно да наричаш житията легенди, защото те са конкретни хора, на които трябва да потвърждават.

„Най-важното е да знаем, че Св. Константин Кирил е починал на около 43 години, защото е отдал всичките си усилия на делото да защити и издейства славяните да четат на общ език Библията и да имат богослужения на роден език. Св. Методий е бил дори в тъмница няколко години заради това, че е държал богослужението да бъде на славянобългарски литургичен език”, посочи тя.

„Молитвено трябва винаги да призоваваме Светите братя и Господ на помощ, така малка България може да просъществува като една достойна държава, която пази наследството и бъдещето си. Ако вярваме в Бога и тачим Светите братя Кирил и Методий, те ще ни помагат, ще можем да опазим езика, децата си. Те ще могат да оценят делото им, да възлюбят своя език и църква, и така да пребъде и България”, заключи д-р Десислава Панайотова.