Архимандрит Дионисий може да бъде заточен в някои от ставропигиалните манастири, които са на пряко подчинение на Светия синод. Това съобщи Ловчанският митрополит Гавриил.Става въпрос за Рилския, Бачковския и Троянския манастир. Не е изключено той да бъде изпратен в Троянския манастир, тъй като там отдавна никой не е изпращан за наказание, пише "Монитор". 

Където и да бъде въдворен архимандрит Дионисий, ще бъде изведен от там само, ако се покае и промени поведението си, и Светият синод реши, че той се е поправил, каза още дядо Гавриил и допълни, че това ще стане след като архиереите изслушат доклада на анкетната комисия, занимаваща се с поведението на атрактивния архимандрит.

За последно в Рилския манастир преди шест години беше въдворен бившият предстоятел на храм-паметника „Св. Александър Невски” епископ Тихон заради топли прегръдки с ватикански кадринали в Рим по времето, когато беше викарий на Западно и Средноевропейската ни епархия.

Ако синодът реши, ще приема Дионисий. Аз съм монах и съм дал обет за послушание, каза игуменът на Бачковския манастир отец Симон. Независимо от личното ми мнение за него, ще се съобразя с волята на архиереите, подчерта без особен ентусиазъм той.

В Троянската обител, оглавявана от Велечкия епископ Сионий, която минава за манастир „пет” звезди сред останалите в България, също не бяха във възторг от алтернативата към братството им да бъде зачислен отец Дионисий. От там също се позоваха на обета за послушание и обявиха, че ще се съобразят с волята на архиереите. Манастирът е един от най-големите в страната с обновено изцяло жилищно крило, санитарни възли във всяка килия, собствено парно отопление и дори интернет клуб. Там се произвежда и прочутата троянска сливова ракия, налагана по стара рецепта със 7 билки.

Специалната анкетна комисия, назначена от синодалните старци за разглеждане на поведението на Дионисий се очаква да излезе с доклад пред синода най-рано след месец.

Занапред той няма право да служи до второ нареждане от Светия синод. Заплатата обаче му е запазена, той ще я получава, както и до сега, каза още Ловчанският митрополит Гавриил.

Петчленна анкетна комисия разглежда в момента поведението на архимандрит Дионисий. От Светия синод обаче пазят в тайна имената
на членовете й.

Архиереите не искат да се знае кои разглежда поведението му, за да не им окаже той давление, каза главният секретар Герасим, който след отстраняването на Дионисий е временно изпълняващ длъжността предстоятел на „Св. Ал. Невски”. В нея обаче не е включен Ловчанският митрополит Гавриил, тъй като неговият племенник е единият от свещениците в патриаршеската катедрала и, според архиереите, би изпаднал в конфликт на интереси. Не фигурира и Старозагорският Галактион, който е подстригал Дионисий за монах преди 14 години.

Свещенослужителите в "Св. Александър Невски" са извършвали злоупотреби, заяви пред Нова телевизия архимандрит Дионисий.

По думите му племенникът на Ловчанския митрополит Гавриил също е бил част от схемите. Същевременно Дионисий подчерта, че на фона на стандартите на българската православна църква няма как да става дума за твърде големи суми.

В храма са извършвани богослужения, които не са били разрешени от Светия Синод. И това е от доста десетилетия. След като има забрана, а те са извършвани, как тогава са били отчитани таксите, попита той.

В църквата има един триъгълник на властта с три опорни точки в три манастира - Дивотино, Кокаляне и Хаджидимово. На тези места са хора, които са напуснали бившата държавна сигурност и не са успели в политиката след това, коментира той.

И в трите манастира калугерите са под 35-годишна възраст и няма как да са доносничили за ДС. Изказването му е с цел да окаля братствата там, тъй като от там са се формирали като монаси двама от митрополитите, които гласуваха срещу него, и главният секретар на синода, който зае длъжността му в „Ал. Невски”, поясниха богослови.