Парламентът ще гласува спешна промяна на Закона за радиото и телевизията (ЗРТ).

Поправката се налага заради риска обществените медии да останат без легитимно ръководство докато Съветът за електронни медии избира нов генерален директор на БНР или БНТ, предаде БГНЕС.

С поправката на практика законодателят ще запълни празнота в нормативната уредба, която е допуснал при приемането на ЗРТ.

Осем народни представители от различни парламентарни групи, начело с председателя на Комисията по култура и медии на Народното събрание Поли Карастоянова, са внесли в петък в деловодството предложение генералните директори на обществените радио и телевизия да продължат да изпълняват правомощията си до встъпването в длъжност на избрания нов ръководител. Според вносителите на поправката така СЕМ ще “изпълнява стриктно процедурата по избор чрез конкурс и да не се появява празнина в управлението на БНТ и БНР, ако тригодишният мандат изтича по време на конкурсните процедури”.

СЕМ вече избра нов генерален директор на БНР. Това е журналистът Александър Велев. Досегашният ръководител на общественото радио Радослав Янкулов обаче атакува самата процедура пред Върховния административен съд. Предстои СЕМ да открие процедура и по избор на нов генерален директор на Българската национална телевизия. Опасенията са, че ако изборът се забави, то мандата на настоящия генерален директор на обществената телевизия Вяра Анкова може да изтече и медията да остане без ръководство.

Предложената поправка на ЗРТ ще се разглежда на заседанието на Комисията за култура и медии на заседанието й на 26 май.