Проектът за изграждане на изцяло нова пленарна зала за депутатите в бившия Партиен дом се рестартира. Това става ясно от публикувано днес в Държавен вестник постановление на Министерския съвет за одобряване на прогнозни средства за материалното обезпечаване на председателството на ЕС, което България ще поеме през втората половина на 2018 г.В разписания бюджет са заложени над 25 млн. лв. за преустройство на зала „Св. София“ в бившия Партиен дом, какъвто проект имаше и по-рано, но беше прибран в чекмеджетата заради похарчени спестявания на НС, пише "Монитор". 

Сега в програмата на председателството са предвидени две съвместни заседания на депутати от националните парламенти на държавите членки на ЕС и организаторите са преценили, че няма как високите гости да се тъпчат в сегашната тясна зала на законотворците в сградата на Народното събрание. Много по-удобно щяло да бъде тези мероприятия да се проведат в бившия Партиен дом, където могат да се изградят над 400 места с просторни банки.

Рестартирането на дейностите по преустройството на зала „Св. София“ тръгва още тази година, като по сметката на НС ще бъдат преведени близо 4 млн. лв., пише в постановлението на МС. Ударно ще се работи и през 2017-а и началото на 2018-а, когато ще бъдат вложени и останалите средства. Накрая ще се дадат и 960 000 лв. само за оборудване на новата зала, която след председателството ни ще остане да се ползва от депутатите.

За обезпечаване на председателството в постановлението е разписано разходването на още около 25 млн. лв. за куп други ведомства. МС например ще получи 9 млн. лв. за реновиране на резиденция „Бояна“. С парите ще се ремонтира хотелската част, ще се изградят специализирани системи за достъп до стаите, ще се обновят алеите, търговско-ресторантьорската част, както и лечебният център. 

Министерството на транспорта пък ще получи 388 000 лв. за ремонт на правителствения ВИП на летище София, както и на сградата на „Авиоотряд“ 28. Още 8 млн. лв. ще се пренасочат към бюджета на МВР за покупка на дълъг списък от предпазни средства и специализирани автомобили, сред които дори такива за превоз на коне. С 3,6 млн. лв. Външно министерство ще си ремонтира ключови за председателството посолства и също ще си купи автомобили. НСО пък ще получи над 1 млн. лв. за покупка на специализирана техника за проверка на лица и багажи и товарни автомобили за превоза й.