Въпреки че „Южен поток“ бе спрян още през 2014 г., служители на проекта продължават да взимат заплати. В момента по договор работят 6 души, които взимат месечни възнаграждения между 1500-1700 лв. 

Проверка на Нова ТВ показа, че до септември 2015 г. 34-ма души са взимали по 4 750 лв. на месец за работа по изграждането на газопровода, въпреки че проектът е спрян от реализация година по-рано. По 125 хиляди лв. средно са давани всеки месец през миналата година за заплати в дружеството.

Енергийният министър Теменужка Петкова коментира, че единият от служителите е счетоводител, който изпълнява всички функции свързани с банкова дейност, обслужване на каса и счетоводство. Останалите работещи по газопровода са изпълнителен директор на проекта от българска страна, шофьор и технически секретар. Ресурсът за заплатите се осигурява от акционера Български енергиен холдинг.

„Биха могли да ни бъдат полезни с оглед изграждане на газоразпределителен център на територията на България“, коментира Петкова. Енергийният министър поясни, че докато Европейската комисия не даде категорично становище, българската страна не може да предприеме абсолютно никакви действия по проекта. Дотогава заплатите ще се изплащат.