Близо 50 български граждани, които са станали жертва на трафик с цел сексуална експлоатация са установени от началото на годината. Това се посочва в писмен отговор на вицепремиера и вътрешен министър Румяна Бъчварова до депутат, предаде БГНЕС.

За първите четири месеца на 2016 г. са проведени общо седем операции. Една от тях е била съвместна с италианските власти. Установени са двама български граждани, които са с издадени европейски заповеди за арест за трафик на жени с цел сексуална експлоатация.

През 2015 г. полицията е отчела 291 лица, които попадат в графата “жертва на трафик”. Наблюдавани са 54 организирани престъпни групи с 242 участници, от тях е документирана дейността на 9 ОПГ с 44 участници. Българки са били наемани у нас и принуждавани да проституират в Холандия и Норвегия, става ясно още от отговора на вътрешния министър.

Неотдавна е задържан и афганистански гражданин, който е разследван за каналджийство. Други 14 чужденци са предадени на дирекция “Миграция” на МВР.

В отговора си Румяна Бъчварова потвърждава ангажимента на МВР за ограничаване на трафика на хора и борбата с нелегалната миграция в контекста за засиления натиск върху европейските държави.