Претенциите на Китай за ивица от почти 1.4 млн. кв. мили в открития океан са без прецедент и вероятно без правна основание, но Пекин продължава да отстоява правото си върху критично важна икономически зона. И все по-често защитава претенциите си във военно измерение, предаде Си Ен Би Си.

Пред малка група репортери в Пекин в четвъртък високопоставен представител на Поднебесната империя отправи директно предупреждение към Вашингтон в смисъл, че САЩ не бива да провокират Китай в Южнокитайско море, без да очакват ответни мерки.“Китайският народ не иска да има война, така че ние ще се противопоставим на САЩ, ако те възбудят конфликт“, заяви заместник-министърът на външните работи Лю Джънмин.“Разбира се, ако започне преиграване на Корейската война или виетнамската война, ние ще защитаваме.“

Линията, очертана от Китай в Южнокитайско море, се намира на около 1200 мили от неговите брегове и ще даде на Пекин контрол върху зона, за която оценките говорят, че засяга половината от световния търговски флот, една трета от транспорта на петрол в света, две трети от световните доставки на втечнен природен газ и около една десета от световния риболов. Администрацията на Обама, подкрепяна от няколко правителства на азиатски страни, твърдят, че такива претенции на толкова голяма отдалеченост от бреговете, са „несъвместими с международното право“ .

Китай засилва военното си присъствие в района, включително повдига нивата на острови и строи самолетни писти върху някогашни атоли. Американският военен флот също действа в района. Във вторник два китайски изтребителя профучаха на 15 м. от американски военен разузнавателен самолет.

„Ние много разчитаме на Южнокитайско море за транспортиране на ресурси и енергийни източници и за нас морето е важна търговска зона. Отдаваме голямо значение на мира и стабилността в Южнокитайско море“, каза Лю Джънмин и предупреди САЩ , че те „не могат да обградят Китай чрез изграждането на военни бази – ние не можахме да направим това за 30 г., или дори и сега“. „Китайският народ и правителството се чувстват, че не сме третирани справедливо, защото САЩ обвиняват Китай за повишаване на напрежението в Южнокитайско море ", каза Лю, който добави, че" това, което е важно, е, че правителството на САЩ е признало, че времената са се променили , [и САЩ] могат да спечелят много повече чрез сътрудничество, отколкото от започването на война."

Лю Джънмин предупреди също за последствията от евентуален конфликт, който би имал сериозен негативен ефект върху световната икономика.“

„Daily Beast“ цитира последния доклад на Пентагона за китайската военна мощ, в който ке допуска, че до края на година Китай ще пусне на вода ядрени подводници с възможност за изстрелване от борда им на балистични ракети. С това Китай ще стане третата страна в света с такива военни възможности след Русия и САЩ.