Мария Шарапова ще бъде изслушана днес в Лондон от експерти на световната анти-допингова асоциация. Очаква се тя да научи решението на комисията през юни, но най-вероятно преди Уимбълдън.

Както е известно рускинята бе хваната със забранения от тази година препарат мелдоний на Откритото първенство на Австралия през януари. Тя го е използвала от години заради здравословни проблеми и ниските й нива на магнезий.

Според правилника на Международната тенис федерация възможното наказание е до четири години. Според експерти на "Би Би Си" е по-вероятна санкция от шест до 12 месеца, която ще се счита от януари.

От Световната анти-допингова асоциация (WADA) признаха през април, че липсват научни доказателства колко дълго остава в организма мелдониумът. В тази връзка хванатите преди 1 март може да избегнат по-тежко наказание.

Мелдоният е особено популярен сред атлети от Източна Европа и редица други спортисти бяха хванати с него. Само тази година положителните проби с него са близо 300.

В момента Шарапова активно се подготвя за евентуално завръщане. Ако наказанието й е над шест месеца тя рискува да пропусне Уимбълдън и Олимпийските игри в Рио де Жанейро през август.