Името на ученика написано на чина, раздават им еднакви химикалки

Bсеки ученик може да има различен тест на матурата. Имаме готовност, ако има сигнали за нередности, да разбъркаме въпросите, че да няма два еднакви варианта, запазвайки принципа за равнопоставеност, защото въпросите са едни и същи. Така ще се спре възможността някой да издиктува отговори, което е брутална измама.

Това обяви зам.-министърът на образованието Диян Стаматов във връзка с мерките за сигурност, които МОН взема преди държавните зрелостни изпити.

Равнопоставеността се запазва, но разбъркването

прави излишна търговията с решен изпитен вариант.

Дали ще се стигне до тази мярка, ще реши министър Меглена Кунева в деня на изпита.

Първата матура по български език и литература е на 18 май, а втората задължителна по предмет по избор е на 20 май.

Седем чифта очи могат да наблюдават зрелостниците в реално време. Видеонаблюдение ще има в самото училище, в регионалните инспекторати и в министерството.

Камери ще има във всяка от 4000-те зали, в които ще се проведе изпит. В МОН 10 експерти ще бъдат пред екраните и ще наблюдават в реално време какво се случва.

Умни датчици ще засичат евентуални нарушения. Поставени са различни индикатори, чрез които лесно може да се констатира проблем, свързан или асоцииран с преписване, каза още зам.-министърът.

Учениците ще имат точно определени места, на чина ще бъдат написани имената им. Това се прави за първи път. При съмнения за нередна ситуация

екранът ще се увеличава и квесторите ще видят името на ученика.

Без мобилни телефони ще бъдат не само учениците, но и учителите.

Абитуриентите ще влизат в залите и без химикалка. Там квесторите ще им раздават еднакви, пишещи черно.

Засекретяването на изпитните зали и тоалетните ще става вечерта преди матурата. Същата комисия, която включва директор, учител, родител и представител на регионалния инспекторат или министерството, ще разпечата изпитните зали сутринта.

Експертите от министерството и от регионалните инспекторати нямат право да участват в матурите.

“Мерките срещу преписване са предназначени за онази малка група от ученици, които искат да вземат изпита по нечестен начин. Голямата група е заложила на добрата честна подготовка”, каза още Диян Стаматов. В събота той е изпратил писмо до главния прокурор за съдействие по сигнали, свързани още тогава с изтичане на информацията.

МОН опровергава слух, че ще се падне Пенчо Славейков

Bъзможно е на матурата да се падне интерпретативно съчинение или есе по Пенчо Славейков. Причината е 150-годишнината от рождението на автора. Този слух се завъртя в средите на 12-класниците.

Всички автори са заложени в изпитните теми. Те са в касата на министъра. Вероятността да се падне 1 от 15-те автори е 1 към 15, всичко останало са спекулации, коментира за “24 часа” зам.-министърът на образованието Диян Стаматов.

Едва в понеделник сутринта групата от експерти започнала да детайлизира структурирането на въпросите. Те още не са готови, а има информация с отговорите, което значи, че е чиста измама, каза Диян Стаматов. Те са най-вардените хора, защото влизат в залата без мобилни средства, без химикалки и възможност за интернет комуникация и с охрана.

Останалите автори, от които може да се падне последният въпрос, са Ботев, Вазов, Алеко Константинов, Яворов, Елин Пелин, Дебелянов, Смирненски, Гео Милев, Далчев, Багряна, Йовков, Вапцаров, Димитър Димов и Димитър Талев. (24часа)

В 7-и клас пишат със синьо задължително 

Седмокласниците за разлика от по-големите ученици ще пишат със синя химикалка. Те също имат изпити на 18 и 20 май - по български език и литература и по математика. Чертаят обаче с черен молив и използват лист с формули по математика, който се предоставя заедно с изпитните материали.

Учениците от 7-и клас нямат право да ползват калкулатори, коректори и справочници. Не поставят знаци, които могат да нарушат анонимността на изпитната работа. 

Искат по-високи студентски стипендии

Да се увеличат студентските стипендии, като се промени постановлението за определяне на размера им. Тази идея беше лансирана след срещата на вицепремиера и министър на образованието Меглена Кунева със студенти.
Поводът за разговора им е новината от преди дни, че евростипендии за успех ще вземат само студентите от 32-те приоритетни специалности, сред които не са медицина и право например.

За увеличение на стипендиите ще се създаде работна група, в която ще участват студенти, експерти от МОН и от Съвета на ректорите.

По време на срещата със студентите министър Кунева обясни, че е фалшива информацията за оттеглянето на държавата от финансирането на студентите по медицина. Истината била, че най-много бюджетни пари отивали за тази специалност.

Държавата дава около 7600 лв. за издръжката на един студент по медицина през 2016 г., по стоматология - 8100 лв., по фармация - 7400. Издръжката на студентите по право е 1200 лв., а на инженерите - от 1500 до 2000, припомниха от министерството на образованието.

Също като студентите искаме промяна във финансирането на висшето образование, каза председателят на Съвета на ректорите проф. Любен Тотев. Лидерката на Националното представителство на студентските съвети Яна Вангелова пък допълни, че е доволна от диалога с министерството, защото заедно ще се борят за увеличение на студентските стипендии.