Върховният административен съд (ВАС) потвърди с окончателно решение произнасянето на Комисията за защита на потребителите (КЗП), че поставянето на надписи „РЕФЪРБИШ”/„RFB” или “PRE-OWNED” върху опаковката на „обновени” мобилни устройства и в електронен магазин представлява нелоялна практика.

Мотивите са, че търговецът е предоставял неясна и неразбираема информация (на чужд език) относно обстоятелството, че предлаганият продукт не е в изцяло ново състояние. Подобно действие е възможно да подведе потребителите и да повлияе на решението им за покупка.

На търговеца е забранено да прилага тази практика в бъдеще, което ще предотврати множество други граждани да бъдат заблудени. Освен това на нарушителя ще бъде наложена санкция от 1000 лв.

 

Влизането в сила на заповедта на КЗП дава право на потребителите, които считат, че при закупуването на телекомуникационно устройство са потърпевши от цитираната нелоялна практика, да претендират пред търговеца за разваляне на сделката и възстановяване на заплатената от тях сума. В случай че това им бъде отказано, те биха могли да потърсят правата си по съдебен ред, като се позоват на произнасянето на ВАС по казуса.

 

Когато започна работа по случая, КЗП информира и отправи предупреждение към гражданите, че в търговската мрежа се предлагат рециклирани телекомуникационни устройства, като търговците не уведомяват по ясен и разбираем начин клиентите си, че тези продукти не са нови. Съгласно разпоредбите на Закона за защита на потребителите (ЗЗП) информацията за съществените характеристики на предлаганите стоки следва да бъде на български език.

Експертите на КЗП насочиха вниманието на гражданите върху това, че продуктите попадат в категориите „REFURBISHED” и “PRE-OWNED”, когато са били върнати на търговеца от предишен купувач по някаква причина и след това са им били възстановени оригиналните параметри, работно състояние или визия, като са инспектирани и тествани от квалифицирани техници. Те не са нови и обикновено са пускани на по-ниска цена от нормалната като ремаркетирани или „обновени”. Тези продукти често преминават през по-интензивни тестове спрямо нов продукт с цел да се предотврати връщането отново и поради това са добили популярност. За да бъдат защитени икономическите интереси на потребителите, обаче, те следва да бъдат ясно и разбираемо информирани относно обстоятелството, че им се предлага рециклиран продукт.