Победата на украинската певица Джамала на Евровизия разбуни духовете и отново постави въпроса дали е редно на песенния конкурс политиката да взема връх над музиката, съобщава Би Би Си.

Песента победител „1944“ разказва за депортирането на кримските татари от съветския лидер Йосиф Сталин след края на Втората световна война /1939-1945 г./ заради сътрудничеството им с нацистките окупатори срещу народите на Съветския съюз.

Вместо повод за радост победата на Джамала посипа със сол раната в руско-украинските отношения, които през последните 2 години не спират да кървят в буквалния смисъл на думата.

Самата певица не крие, че песента има огромна емоционална стойност за нея. Нейната прабаба е била сред депортираните. Украинският президент Петро Порошенко написа в Туитър, че лично е поздравил Джамала с победата. „Истината както винаги побеждава“, каза той.

От своя страна, руснаците смятат нейната победа като част от „информационната война“ срещу тях, която има за цел да ги демонизира допълнително в очите на европейците. Те дори се позовават на медийни информации, според които Джамала сама е признала, че нейната песен е политическа.

Руснаците имат и друг повод за недоволство. Техният представител Сергей Лазарев, който изпълни песента „You Are The Only One“, бе сочен за фаворит. Той получи най-много гласове от телевизионните зрители, които му донесоха 361 точки. Но това не беше достатъчно, за да се компенсират гласовете на професионалното жури, което го постави на пето място. В крайна сметка той стана трети, пред него се нареди и представителката на далечна Австралия, която за втори път взима участие на Евровизия. „За мен това е голяма победа. Направих максимума. Прибирам бронза. Поздравявам Украйна“, каза Лазарев по руската национална телевизия.

За последен път Украйна е побеждавала на Евровизия през 2004 г. Тогава първото място спечели певицата Руслана.