Международна бизнес конференция на тема „Рефреш на бизнеса без инвестиции“ ще се проведе на 8-9 юни в Правец по инициатива на русенската фирма за мъжка мода „Ричмарт“, научи „Утро“. На нея ще бъде разгледан един от най-ефективните методи за управление на организации в света - Теорията на ограниченията, създадена от д-р Ели Голдрат, международно признат лидер в разработването на нови бизнес мениджмънт теории и системи. 
Идеята за провеждането на международния форум бе представена на пресконференция в столицата от Мартин Йорданов - бизнес консултант и предприемач, инициатор на предстоящата международна конференция и собственик на най-модерната фабрика за мъжки костюми в Европа - „Ричмарт“, която прилага Теорията на ограниченията; Никола Стоянов - зам. изпълнителен директор на Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (НАНМСП); Деан Манев - директор на „Менс Фешън Клъстер“, и модния гуру проф.д.н. Любомир Стойков - собственик на консултантска къща „От игла до конец“. 
Нашата идея е да покажем и споделим един успешен опит, коментира Мартин Йорданов. По думите му предимството на тази система е, че не са необходими инвестиции. Предприемачът даде пример с японската компания „Мазда“, която благодарение на внедряването на тази система успява да се справи с финансовите си затруднения и да преживее бум в развитието си.
Теория на ограниченията има потенциал да подпомогне отношенията за правене на бизнес в България. Съществува огромен дефицит на знания в много области и именно поради тази причина НАНМСП подкрепя различни инициативи и обучения, заяви Никола Стоянов, зам. изпълнителен директор на агенцията.
Лектори на конференцията ще бъдат сертифицирани TOC консултанти от САЩ и Европа с дългогодишен практически опит в прилагане на Теорията на ограниченията в световни компании. Ще бъдат засегнати темите: „Как да създадем уникална оферта?“, „Управление на проекти“, „Управление на доставките и материални запаси“, „Управление на промяната, кое точно трябва да се промени и как да се промени“, „Управление на конфликти в организацията“.
Управленският метод ТОС е свързан с начина на взимане на стратегически решения и позволява с най-малко ресурси, за най-кратко време да се постигат най-добри бизнес резултати чрез откриване на „тясното място“ в организацията и управлението му по най-добрия начин. ТОС е приложима при вземане на стратегически решения в управлението на: всички видове бизнес браншове, държавната администрация, образование, здравеопазване, военна промишленост, съдебна система.