Президентските избори са следващата битка на АБВ, иначе целта на АБВ е да бъде траен и значим фактор в политиката, което означава да присъства във всички органи на управлението. Това заяви зам.-председателят на АБВ Ивайло Калфин, предаде репортер на БГНЕС.

Относно това дали той самият може да бъде кандидат за президент, Калфин беше категоричен: “Тук не обсъждаме кандидатури и няма как да излезе кандидатура. Смисълът на тази конференция и посланието от нея е доста по-различно. Кандидатурите не е редно и ние да ги предпоставяме, особено, когато работим с партньори”.

“Няма формален процес на номинации, който да върви. Местните структури могат да изразяват всякакви идеи, но нито предстои на конференцията да приемем кандидат, нито сега е моментът. Още повече, ако говорим за съвместни действия с други политически сили, най-малкото е редно да се обсъдят различни варианти”, добави Калфин.

Според него първо трябва да станат ясни партньорите и след това ще бъде издигната кандидатура за президент.

В рамките на форума, където всички гости на АБВ от различни партии се изказаха, направи впечатление, че единствено Калоян Паргов от БСП не взе думата. Калфин заяви, че от АБВ са дали думата на всеки, който е искал да направи приветствие. Радвам се, че Паргов беше тук на конференцията, това е достатъчно добър знак, но нямаше желание за приветствие.

Попитан, кога АБВ ще обяви кандидатурата си за президентския вот, Калфин посочи, че партията ще търси по-широко съгласие и тогава ще се говори за кандидатура.

Относно изказването на Татяна Дончева, че ако Първанов се кандидатира за президент, това ще бъде “изнасилване” на Конституцията, Калфин заяви, че “Конституцията е с много ясен текст, ако за някой е неясен има начин как да си го изясни - като пита Конституционния съд”.

Той допълни, че има различни начини да се сезира КС и от група депутати, и от други институции и това може да стане, ако кандидатурата на Първанов е тази, която ще бъде обсъждана, а в момента не се обсъждат имена.

“АВБ отдавна има идеи за промяна на Конституцията и увеличаване на президентските правомощия, свързани с правото на вето и правото на свикване на референдум. Тези идеи обаче не променят характера на държавната власт и парламентарната република”, заяви бившият социален министър.