Истински екшън се разигра днес на 132-ия км от магистрала Тракия. В Стрелкови комплекс „360” край Пловдив се проведе кръг от Европейското първенство „Бодигард”, на което България е за първи път домакин, предаде кореспондентът на БГНЕС от региона.

Най-добрите телохранители, които обикновено пазят президенти в Европа, показаха как се стреля при съпровождане на ВИП лице и от движещ се автомобил. На финала гардовете мериха сили в майсторска стрелба от различни положения.

15 отбора от седем държави участваха в днешните три от общо осем състезателни дисциплини, които се провеждат у нас. Сред тях бяха България, Румъния, Грузия, Молдова, Украйна, Беларус и Полша. Особена атракция бяха двата изцяло дамски тима от Украйна. Българското участие е представено с три отбора - на Българската Бодигард федерация, НСО и Военна полиция.

Състезанията се организират по правилника на Международната бодигард федерация и ще продължат до 17 май. В живота бодигардът носи отговорност за живота на друг човек и от него се изискват специални умения. Той трябва да разпознава и избягва опасностите, да защити охраняваното лице, разчитайки на собствените си физически умения или да прибегне до огнестрелно оръжие. Трябва да умее да търси и открива взривни устройства, да оказва първа медицинска помощ и да управлява автомобил при екстремни условия.