От 5 години затвор, постановен от българския съд, се спасява 40-годишният днес гръцки търговец Йеронимус Петрос Маркус Касиматис, който при катастрофа в Атина уби двама български дипломати през декември 2002 г.Гъркът, който виновно е довел до смъртта на двамата българи, не е платил и стотинка от присъдените общо 500 хил. лева обезщетение на законните наследници на двамата загинали български граждани, съобщава "24 часа".

Делото срещу гръцкия шофьор убиец е водено задочно, но след като присъдата е влязла в сила, тя не е приведена в изпълнение, става ясно от отговор на прокуратурата по закона за достъп до Обществената информация.

Двамата загинали българи са началникът на отдел “Финансово-административна служба” в българското ни посолство в Атина Лъчезар Лазаров и тогава 27-годишната управителка на комплекса на посолството в гръцката столица Ваня Маринчева. 

Във фаталния 3 декември 2002 г. дългосрочно командированите дипломати пътували към домовете си в комплекса на посолството, като се движели с не повече от 45 километра в час. 

По същото време търговецът Йеронимус летял с над 100 километра в час с пежото си по перпендикулярния бул. “Каподистру”. Малко след него на 7 коли разстояние се движел негов приятел, който по-късно разказва, че двамата били заедно на гости в района и си тръгнали по едно и също време. 

Около 22 часа във фаталния ден времето в Атина е ясно, а видимостта на булеварда е много добра. Кръстовището на двата булеварда било регулирано със светофар, който работел нормално, а ограничението на скоростта в този район било 50 км в час, е установено по делото.