Конституционният съд (КС) трябва да бъде сезиран за въпросите от референдума, иницииран от екипа на Слави Трифонов. Това каза на брифинг министърът на правосъдието Екатерина Захариева.

Припомняме, че президентът Росен Плевнелиев снощи обяви, че ако парламентът не сезира Конституционния съд за референдума на Слави Трифонов, той самият ще го направи. Според Плевнелиев трябвало да бъде ясно предварително дали въпросите не влизат в противоречие с Основния закон на страната.

Екатерина Захариева е на мнение, че енергията на хората не трябва да се използва напразно. Според нея било много важно най-после да се изясни кои въпроси могат да се подлагат на национални допитвания. Правосъдната министърка иска да се направи тълкуване и на нормата на референдумите. Това било необходимо, тъй като тази норма била доста оскъдна.

Захариева смята, че Конституционният съд трябва да се произнесе може ли по въпросите от компетентност на Велико Народно събрание да се свиква референдум. 

Правосъдната министърка присъства на обсъждането на предложенията на оглавяваното от нея министерство за промените в Закона за съдебната власт.