Мини локомотиви и вагони тръгнаха по четири маршрута вчера в Канев център, където бе открито най-голямото досега у нас изложение по железопътен моделизъм. Най-голямото трасе е с дължина 100 метра и включва 13 гари и спирки. В изложението участват моделисти от България, Румъния, Унгария, Сърбия и Гърция. Съорганизатор и спонсор на събитието е русенската компания „Булмаркет“ - първият частен жп превозвач у нас, която тези дни отбеляза 20 години от създаването си.
Целта на макетите, разположени в конферентната зала и фоайето на Канев Център, е да се симулира трансгранична дейност на влаково движение. Всяка държава си има територия, на която се карат влаковете от техните жп администрации, като при преминаване на границите локомотивите се сменят. Изложението отразява периода 1970-1980 година, като подвижният състав е копие на движилите се тогава влакове.
Всички трасета са с ландшафт, озеленени, представящи както реални, така и въображаеми обекти и пейзажи от природата, копия на български гари, тунели. Голяма част от локомотивите и вагоните са копия на истинските български, които могат да се видят и разпознаят навсякъде по жп мрежата. Всичко това е свободно за разглеждане от посетители днес от 9 до 18 ч и утре от 9 до 13 ч. На финала ще бъде определен и победител, чиито влакове са се движили най-точно по разписанието.
По време на откриването зам.-управителят на „Булмаркет ДМ“ Димитър Баев обеща на моделистите, че компанията ще подпомага изявите им и занапред, като догодина ще осигури и още по-голяма зала, с по-дълги трасета и повече гари и локомотиви.