Механизмът за сътрудничество и проверка го приемам повече като механизъм за сътрудничество, защото в тази сфера се направиха много неща, но и още могат да се направят.

Това заяви премиерът Бойко Борисов за политиката на правителството и действията, свързани с отпадане на Механизма за сътрудничество и проверка, осъществяван от страна на Европейската комисия, предаде БГНЕС.

Не без помощта на НС се промениха в конституцията основни неща, които бяха отчетени и са в правилната посока – като се започне с разделянето на ВСС, засилената роля на Инспектората към ВСС и много други неща, които вие приехте, обърна се към депутатите Борисов.

Той подчерта, че със законите за съдебната власт и различните процесуални закони, които се подготвят, както и с много добрия диалог с ЕК, сме на правилен път. „Поставянето на въпроса за отпадане на механизма по този начин, е правилен. Следващата сряда в Брюксел ще ходят вътрешният, правосъдният министър, главният прокурор, за да отбележат какво е направено досега и да съгласуваме следващите стъпки, и да знаем, че вървим в правилната посока. Юнкер недвусмислено заяви, че механизмът в рамките на този мандат на тази комисия трябва да отпадне. Вървим в правилната посока. Разчитам и на вас, и на политическите партии”, добави още Борисов.

Лесно може да се правим на обидени, но самите ние знаем, че има още много, което още желаем в реформите, които се правят в съдебната ни система, добави Борисов.

„Точната дума е сътрудничество. Затова догодина до лятото съм убеден, че извършвайки тези реформи и приемайки закони ще имаме ново решение. Първо да си свършим нашата работа и тогава оценката винаги идва”, каза премиерът.

„Животът доказа, че ние сме много по-подготвени за Шенген и сега им е сконфузено на тези, които ни спряха. Всички видяха за един от терористите, който опитал да мине през България, само че граничарите били добри и минал през Гърция”, вметна Борисов и за Шенген.

Въпросът е да има пълно единодушие от българския парламент по тази тема, която доста отдавна е адресирана. Ако има успех, ще бъде на целия НС и на държавата. Ако има загуба, ще си говорим само и ще се нападаме, надявам се първото да е по-добрият вариант”, каза още Борисов.