Бивш член на комисия, която разследваше атентата от 11 септември , смята, че има ясни доказателства за това, че служители на саудитското правителство са част от мрежа за подкрепа на извършителите на атаката. Според републиканеца Джон Ф. Леман, който е част от разследването до 2004 г., администрацията на Обама също така трябва бързо да разсекрети доклад на Конгреса за саудитските връзки, пише британският в. „Гардиън“.

„Имаше ужасно много участие на саудитци в подкрепа на похитителите на самолета и някои от тези хора работеха към саудитското правителство“, посочи Леман. Според него комисията е направила грешка като изрично не е посочила това в своя окончателен доклад.

Леман също така разкритикува изявление от миналия месец на бивш председател и заместник-председател на комисията, според които администрацията на Обама трябва да бъде внимателна за разпространението на пълния доклад на Конгреса за Саудитска Арабия (известен във Вашингтон като „28-те страници“), тъй като съдържа „суров, непроверен“ материал, който може да опетни невинни хора.

Бившият председател на комисията Том Кийн и бившият заместник-председател Лий Хамилтън, посочват, че Рияд е „съюзник на САЩ в борбата с тероризма“. Те също така заявяват, че разследването на комисията, което идва след написването на доклада на Конгреса, е идентифицирало като замесен само един държавен служител в Саудитска Арабия – бившият дипломат в консулството на страната в Лос Анджелис Фахад ал Тумайри.

Според Леман твърденията на Кийн и Хамилтън за само един замесен саудитски представител е „игра на семантика“ и комисията е наясно с поне петима, за които се предполага убедително, че имат участие в мрежа за подкрепа на похитителите.

“Те може и да не са обвинени, но със сигурност са замесени“, посочи той. „Има ужасно много обстоятелствени доказателства“, допълни Леман, според когото обаче кралското семейство или други членове на висшето ръководство в Рияд е малко вероятно да са спонсорирали „Ал Кайда“ или атентатите от 11 септември.

Коментарите на Леман, който е инвеститор в Ню Йорк и бивш министър на флота при управлението на Роналд Рейгън, са знак за първото сериозно разцепление сред членовете на 10-членната комисия след публикуването на финалния й доклад през 2004 г. Окончателното заключение също така беше видяно от мнозина като оправдание на Саудитска Арабия, дом на 15 от 19-те похитители на самолети на 11 септември.