НАТО не изпраща достатъчно сили в Черно море и не може да отговори на руското военно присъствие там. Това заяви турският президент Реджеп Ердоган по време на среща с началниците на генералните щабове на страните от Балканите в Истанбул. Той също така посочи, че ще поиска Алиансът да разгледа въпроса по време на срещата на върха във Варшава през лятото.

„Казах му (на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг): Вие отсъствате от Черно море. Черно море почти изцяло се превърна в руско езеро“, заяви турският президент. „Ако не предприемем действия историята няма да ни го прости“, допълни той, цитиран от руския канал RT.

„Ние трябва да засилим нашата координация и сътрудничество в Черно море. Надяваме се на стабилни резултати от срещата на НАТО във Варшава на 8 и 9 юли... Черно море трябва да бъде превърнато в море на стабилността“, каза още турският държавен глава.

Ердоган също така посочи, че Босна и Херцеговина, както и Македония, трябва скоро да се присъединят към НАТО, за да може алиансът да стане по-силен.

Следващата среща на върха на НАТО ще се проведе в полската столица този юли. На нея се очаква да бъде втвърдена позицията на Алианса спрямо „съживяваща се Русия“, както я определи по-рано американският генерал Къртис Скапароти. От своя страна Москва определя засилващото се натовско присъствие в близост до границите си като дръзко и заплашително.

Напрежението между Русия и САЩ във връзка с Черно море се засили миналата година, когато руски военен самолет премина в близост до американски разрушител USS Ross. Пентагона обвини руската армия в агресивно поведение, докато Москва от своя страна заяви, че военният кораб е приближил руските териториални води.